Dodjelom nagrada završen 29. Sarajevo Film Festival: “Kos, kos kupina” najbolji igrani film

U Narodnom pozorištu Sarajevo sinoć je dodjelom nagrada “Srce Sarajeva” završeno 29. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), a film “Kos, kos, kupina” je proglašen najboljim igranim filmom, javlja Anadolu.

Poznatoj škotskoj rediteljici Lynne Ramsay uručeno je počasno “Srce Sarajeva”.

Za nagrade “Srce Sarajeva” u takmičarskim programima ove godine učestvovalo je ukupno 49 filmova.

Najbolji igrani film ovogodišnjeg SFF-a je “Kos, kos kupina” Elene Naveriani od ukupno osam filmova koji su se našli u takmičarskoj konkurenciji.

Philip Sotnychenko sa filmskim ostvarnjem “La Palisiada” najbolji je reditelj 29. izdanja SFF-a.

Najboljim glumcem proglašen je Jovan Ginić za “Lost Country”, a “Srce Sarajeva” za najbolju glumicu osvojila je Ekaterine Chavleishvili za ulogu u filmu “Kos Kos Kupina”.

“Srce Sarajeva” za najbolji kratki dokumentarac osvojila je Sara Jurinčić sa filmom “Valerija”, a “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film osvojio je Nemanja Vojinović za “Bottlemen”.

Najbolji kratki film 29. SFF-a je “27” Flore Anne Bude, a nagradu za ljudska prava dobila je Kumjana Novakova za film “Šutnja razuma”.

Posebna nagrada žirija pripala je Gergou Somogyvariju za film “Vilinski vrt”.

“Srce Sarajeva” za najbolji studentski film dobila je Anna Gyimes za film “Padanje”, a specijalna nagrada za promovisanje rodne ravnopravnosti pripala je Selmi Doborac za film “De Facto”.

Sinoć su crvenim tepihom prošetale brojne poznate ličnosti iz Bosne i Hercegovine i drugih država. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pojavio se na crvenom tepihu sa suprugom Mirelom. Crvenim tepihom su se prošetali i bh. reditelji Srđan Vuletić i Jasmila Žbanić.

Anadolu Agency (AA)

Radio AS