Dojava o postavljenoj bombi u CIK-u je bila lažna

Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine dojavljeno je e-mailom da je u zgradi institucije u ulici Danijela Ozme u Sarajevu postavljena eksplozivna naprava. Zbog toga su svi evakuisani i prostorije pregledane nakon čega je utvrđeno da je riječ o lažnoj dojavi.

Odmah po dojavi o bombi, jutros oko 9:30 sati evakuisani su svi uposlenici CIK-a, a odgođena je i sjednica koja je trebalo da bude održana danas.

Na mjesto su pristigli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Oni su završili kontradiverzioni pregled kojim su utvrdili da je riječ o lažnoj dojavi.

Vođa tima Odjela za kontradiverzionu zaštitu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) Velimir Gavran kazao je kako nikakva eksplozivna naprava nije pronađena.

“Jutros smo zaprimili dojavu o podmetnutoj eksplozivnoj napravi u zgradi CIK-a BiH, nakon čega su se policijski službenici Odsjeka za protudiverzionu zaštitu uputili na lice mjesta oko 10 sati, gdje su nakon razgovora s unutrašnjim osiguranjem CIK-a, pristupili protudiverzionom pregledu objekta”, kazao je Gavran.

U posljednje vrijeme su dojave o postavljenoj bombi uobičajene i u BiH i Srbiji i na kraju se po defaultu ispostavljaju kao lažne. Jutros je osim u CIK-u, dojavljeno da je postavljena eksplozivna naprava na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske zbog čega su pacijenti morali biti evakuisani, i u zgradi Osnovnog i Okružnog suda u Sarajevu.

Dan ranije, na području Republike Srpske, policiji je prijavljena dojava o postavljanju bombe u 429 osnovnih i srednjih škola, poslata školama putem e-maila i sa jezivim, prijetećim sadržajem.

klix.ba

Radio AS