Hadžiahmetović: Neće biti poskupljenja vode za građane

Nakon današnjih medijskih objava, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović kazao je da neće biti poskupljenja vode za građane.

„Preduzeće Vodovod i kanalizacija je u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima dostavilo zahtjev Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo da se preispita cijena usluge vodosnabdijevanja, odvodnje i prečišćavanja usljed posljednjih poskupljenja energenata.

Shodno tom zahtjevu, Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici 14. aprila ove godine imenovala Nezavisno stručno tijelo za utvrđivanje validnosti kalkulacije i konačnog prijedloga visine cijene usluge vodosnabdijevanja pitkom vodom, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda za korisnike KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo.

Nesporno je da se, zbog povećanja cijene elektične energije (cca tri miliona KM na godišnjem nivou), cijena repromaterijala (cijevi, dijelovi za pumpna postrojenja, filterska postojenja 50-300%), kao i prispijeća anuiteta prema EBRD-u, uvećavaju troškovi poslovanja KJKP VIK. Međutim, stav Vlade Kantona Sarajevo sa danas održanog kolegija je da neće biti poskupljenja vode za građane i to je naša jasna poruka. Mi smo već preuzeli obavezu vraćanja anuiteta kredita EBRD-a umjesto KJKP VIK, a što olakšava poslovanje ovom preduzeću bez povećanja cijene usluga.

Vlada će izvijestiti javnost o prijedlogu Nezavisnog tijela i svojoj odluci, ali još jednom želim potcrtati da građani nemaju razloga za zabrinutost “, kazao je ministar Hadžiahmetović.

Radio AS