Domovino, sretan ti Dan nezavisnosti!

Bosna i Hercegovina 1. marta 2022. godine slavi 30 godina od kada su građani skoro dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da njihova zemlja proglasi nezavisnost.

Još od 1992. godine, 1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.067.969 glasača, što je predstavljalo izlaznost od oko 64% građana s pravom glasa, a za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasalo je njih oko 99%.

Građani su glasali odgovarajući na jedno pitanje “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Ovi rezultati omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine, kao nezavisne države.

Nakon održanog referenduma, Bosnu i Hercegovinu su 6. aprila priznale članice tadašnje Evropske zajednice, a dan kasnije Sjedinjene Američke Države. Prva država koja je priznala BiH bila je Bugarska. Nakon proglašenja nezavisnosti, Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. postala i članica Organizacije ujedinjenih naroda.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Nažalost, radost referenduma i slobodu, vrlo brzo su zamijenile agresija i okupacija. U aprilu 1992. godine, paravojne formacije i tadašnja JNA, a kasnije Vojska Republike Srpske, započeli su agresiju na Bosnu i Hercegovinu, a glavni grad Sarajevo držan je pod opsadom 1.425 dana.

Iako su ratna dešavanja okončana 1995. godine, Dan nezavisnosti do danas izaziva podijeljena mišljenja unutar Bosne i Hercegovine. Dok se u jednom njenom dijelu, tačnije u Federaciji Bosne i Hercegovine ovaj dan obilježava kao praznik, u Republici Srpskoj i dalje negiraju 1. mart kao značajan datum u historiji Bosne i Hercegovine.

Svim građanima Bosne i Hercegovine Radio AS Sarajevo i web portal radioassarajevo.com želi sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Radio AS