Dramatično stanje u Butmiru: Voda došla do kućnih pragova

Poplave koje su donijele jučerašnje padavine širom BiH prouzrokovale su dramatične situacije i prizore na više lokacija.

Posebno je dramatično na području Jablanice i Istočne Ilidže, ali i Butmira.

Rijeka Tilava izlila se na lokaciji Gornji Kotorac i Butmir, te poplavila oko 50 objekata, naveli su iz Civilne zaštite KS.

Također, nabujala rijeka Željeznica izlila se i potopila Most spasa koji povezuje Butmir sa susjednim naseljem Sokolović Kolonija. 

Prema informacijama Federalne uprave civilne zaštite, Ilidža u FBiH je također najpogođenija.

Naselje Otes je potpuno odsječeno. Ceste su poplavljene, a voda je ušla i u kuće. Automobili su ostali zarobljeni u bujičnim nanosima, a voda u pojedinim dijelovima dolazi do krovova automobila.

Ugrožen je i Starački dom u Otesu u kojem je trenutno smješteno oko 50 osoba. Voda je poplavila podrum i prema riječima mještana nastavlja rasti.

Mještani su kazali kako su problemi počeli oko pet jutros.

Na terenu širom Kantona Sarajevo su vatrogasci i pripadnici civilne zaštite. Na putu ka naselju su i pripadnici Gorske službe spašavanja koji će izvaličiti građane iz poplavljenih domova, ali i automobila koji su ostali zarobljeni u vodi.

Upućen je apel građanima da ne izlaze iz kuća, a ukoliko moraju da se ne kreću blizu drveća.

Haotično stanje od jučer je i kod Jablanice.

Opština Istočna Ilidža na zvaničnoj Facebook stanici izdala je vanredno saopštenje u kojem se obavještava lokalno stanovništvo da su noćašnje kiše i bujice lokalnih rijeka i potoka na mnogim mjestima već izazvale poplave ili prijete da izazovu.

Trenutno su najugroženija sljedeći dijelovi koji su već poplavljeni: u Kasindolu Bojovića most i most kod škole, u Kotorcu Grbavička ulica, ulica 9. januara, Ravnogorska – prema pečenjari “Stanković”, u Donjem Kotorcu Novakovića ulica.

U Vojkovićima je u prekidu most u Krupcu, a ugrožen je dio naselja. Jedan od ugroženih objekata je benzinska pumpa i motel firme SAS Petrol, koji se nalazi na putu od Sarajeva prema Foči. Ova saobraćajnica je zatvorena za promet. Zemljište se obrušava, što prijeti uništenju samog objekta.

“Mole se stanovnici da ne prave nepotrebnu gužvu u saobraćaju, a preporuka Kriznog štaba Opštine je da se djeca ne spremaju u vrtiće i škole. Obavještavamo sve koji mogu i žela da se uključe u akciju spašavanja da je Opština obezbijedila vreće i pijesak. Broj Civilne zaštite za koordinaciju akcije je: 057/316-027”, poručeno je iz Opštine Istočna Ilidža.

Radio AS