Dramska predstava “Snijeg” u petak na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Dramska predstava “Snijeg”, rađena po motivima istoimenog romana nobelovca Orhana Pamuka, bit će izvedena s titlovima na engleski jezik ovog petka na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Orhan Pamuk svoj roman smješta u pogranični grad Kars na sjeveroistoku Turske, u tri dana i noći, kada je snijeg blokirao ceste i spriječio svaki ulazak ili mogući bijeg iz začaranog mjesta.

Vremenske neprilike stvorile su savršene uslove za jednu pozorišnu revoluciju i vojni udar, odgodu izbora i suočavanje s pojavom samoubistva žena – “tri dana u kojima će se Kars kuhati u vlastitoj kaši”.

Sa snježnim padavinama u grad dolazi i Ka, turski pjesnik koji živi u izganstvu u Njemačkoj, a koji se u Tursku vraća radi majčine smrti, ali i vijesti da se Svila, njegova ljubav iz mladosti, razvela i da sada živi u Karsu. U nepunih 72 sata, Ka će otkriti ljubav, savršenu simetriju i Allaha, ali i steći smrtne neprijatelje. Ka, prozapadni intelektualac, ali i samotnjak u egzilu i pjesnik bez inspiracije, naći će se na raskršću između radikalnog islama i sekularizma, između duhovnosti i strasti, između spletki i patnji, Istoka i Zapada.

Predstava je u režijskoj postavci Dine Mustafića, dok adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuju Bojana Vidosavljević i Emina Omerović. Predstava je titlovana na engleski jezik.

Uloge će ostvariti: Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Amila Terzimehić, Mirvad Kurić, Vedrana Božinović, Mirsad Tuka, Jasna Diklić, Kaća Dorić, Vedran Đekić, Aldin Omerović, Semir Krivić, Mak Čengić, Irfan Ribić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Riad Ljutović, Merima Lepić-Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić, Marijana Marić, Paula Grubešić-Mateescu, Hariz Šabanović, Jesenko Matković, Ileś Bečei.

Predstava će se održati 20. maja s početkom u 19:30 sati.

Rezervacija ulaznica može se izvršiti putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com ili putem web stranice nps.ba.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati i na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00 – 11:30 i 15:30 – 19:30 sati.

Radio AS