East West Centar najavio početak rada na međunarodnoj koprodukciji predstave

East West Centar Sarajevo najavljuje početak rada na međunarodnoj koprodukciji predstave u sklopu projekta „Svijet mogućnosti“ zajedno sa regionalnim partnerima: Grad teatar Budva, Srpsko narodno pozorište Novi Sad i plesni centar Tala Zagreb, u sklopu EU programa “Kreativna Evropa”.

“Svijet mogućnosti” će kroz dvosmjernu razmjenu uključiti umjetnike, eksperte i osobe sa poteškoćama u razvoju i njihove porodice. Ovaj projekt također obuhvata i online platformu enabledtheatre.com.

Cilj projekta je da publici, kroz umjetnički izraz, približimo svijet osoba sa poteškoćama u razvoju i učinimo ih vidljivijim i zastupljenijim u današnjem vremenu.

“Cilj naše predstave je podizanje društvene svijesti o značaju i zaštiti osoba sa poteškoćama u razvoju i njihovih porodica. Jedno društvo je jako onoliko koliko su snažni i zaštićeni najranjiviji među nama. Potrebno je mnogo veće razumijevanje osoba s poteškoćama u razvoju i njihovih porodica.

U predstavi će igrati profesionalni glumci, a gotovo cijelu godinu prije premijere predstave, održavaćemo radionice u Budvi, Sarajevu i Novom Sadu sa osobama sa poteškoćama u razvoju, njihovim porodicama i ekspertima. „Svijet mogućnosti“ nije socijalni projekat, to je umjetnička predstava, pozorište.

Bitno je da se u pozorištu govori o ovoj temi. Predstava će nakon premijere imati regionalnu turneju”, kaže Haris Pašović, reditelj predstave i direktor East West Centra Sarajevo.

Radio AS