Efendić i Karić potpisali sporazume o sufinansiranju izgradnje obdaništa i dječijeg igrališta

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić potpisali su sporazume o sufinansiranju adaptacije prostora za potrebe obdaništa “Suncokreti” na Dobrinji i izgradnje dječijeg igrališta u ulici Antuna Branka Šimića, u MZ “Staro Hrasno”, u ukupnoj vrijednosti od 800.000 KM.

Efendić je kazao da potpisivanjem ova dva sporazuma Općina nastavlja saradnju sa Gradskom upravom, istakavši da dugo godina nije bilo projekata gradske uprave u Novom Gradu i da je pohvalno da se i stanovnici ovog dijela grada osjećaju dijelom Sarajeva, iako je jedan veći broj projekata fokusiran na općine Stari Grad, Centar i druge.

“Mi smo ove godine realizirali jedan zajednički projekat izgradnje dječijeg igrališta na Čengić Vili i jako obradovali i najmlađe, ali i njihove roditelje u tom naselju, gdje smo imali svečanost otvaranja prije nešto manje od dva mjeseca. Danas potpisujemo dva vrlo značajna sporazuma, adaptacije prostora za potrebe obdaništa ‘Suncokreti’ na Dobrinji, a Dobrinja je jedno od najvećih naselja u Novom Gradu, ali i Sarajevu. Postoji i dalje velika potreba i velike liste za upis djece u vrtiće.

Kroz ovaj projekat osigurano je 600.000 KM, 50% Općina Novi Grad i isto toliko Grad Sarajevo za adaptaciju prostora prema projektu kojeg je prije nekoliko godina izradila Općina Novi Grad, gdje ćemo imati četiri odgojne grupe u okviru Javne ustanove ‘Djeca Sarajeva’ koji su također sa nama zajedno supotpisnici ovog Sporazuma.

Osim toga, imamo projekat dječijeg igrališta u naselju ili mjesnoj zajednici ‘Staro Hrasno’ koje je također značajno, u vrijednosti 200.000 KM i vjerujem da će se sa početkom građevinske sezone moći odvijati radovi, i da ćemo već sljedeće godine u nekom razumnom i realnom vremenskom roku dobiti završen i jedan i drugi od ova dva, za nas vrlo značajna projekta”, rekao je načelnik Efendić.

Gradonačelnica Karić iskazala je zadovoljstvo činjenicom da Grad Sarajevo i Općina Novi Grad imaju izuzetno dobru i kvalitetnu saradnju.

“Smatram da jedino tako možemo ostvariti najbolje rezultate za naše lokalne zajednice. Danas potpisujemo dva sporazuma koja su u potpunosti posvećena onim najvažnijim među nama, našoj djeci. Danas potpisujemo sporazum za rekonstrukciju odnosno izgradnju igrališta i za rekonstrukciju jednog dječijeg vrtića. Onoliko koliko budemo posvećeni našoj djeci, toliko možemo očekivati kvalitetne i dobre rezultate koji će doći u budućnosti. Ovo su samo dva u nizu projekata koje radimo i koje ćemo u budućnosti raditi zajedno, a nadam se da ćemo se već naredne godine, u martu ili aprilu družiti u istom ovom sastavu na otvaranju kako vrtića tako i dječijeg igrališta”, izjavila je Karić.

Radio AS