Prvi Centar za razvoj preduzetništva Kantona Sarajevo uskoro će dobiti svoje prostorije

Počeli su radovi na adaptaciji prostora u sklopu Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u kojem će biti smješten prvi Centar za razvoj poduzetništva Kantona Sarajevo.

To je bio povod da ministar privrede KS Zlatko Mijatović i zastupnik u Skupštini KS Rusmir Pobrić, koji je inicijativu za uspostavu ovog Centra pripremio još prije nekoliko godina, a koja je tada jednoglasno usvojena na Skupštini KS, obiđu prostor i uvjere se u napredak radova na ovom projektu.

Kako su dekan Mašinskog fakulteta, prof.dr. Haris Lulić i Ensar Mulaosmanović, direktor Centra za napredne tehnologije KS, u okviru kojeg će biti i Centar za razvoj poduzetništva, informisali ministra, očekuje se da će radovi biti završeni u prvom kvartalu naredne godine.

“Radujem se konačnom osnivanju Centra za razvoj poduzetništva s poslovnim inkubatorom koji će zaokružiti sistem razvoja poduzetništva i doprinijeti uspostavljanju povoljnijeg ambijenta za osnivanje i uspješno poslovanje startup-ova”, rekao je ovom prilikom ministar Mijatović.

Podsjećamo da je Ministarstvo privrede KS za projekat sanacije i adaptacije prostora u zgradi Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu osiguralo milion KM. Sredstva će biti iskorištena za izvođenje građevinsko-zanatskih radova, radova na mašinskim instalacijama, elektroinstalaterskih radova, za sanaciju ravnog neprohodnog krova iznad prostora Centra, te za izradu projektne dokumentacije.

U prethodnom periodu pripremljen je detaljan elaborat o uspostavi i djelovanju Centra, te je provedena sva potrebna procedura za započinjanje s radom.

Radio AS