Eksternu maturu u Kantonu Sarajevo polaže 4.200 učenika u 79 osnovnih škola

Učenici devetog razreda na području Kantona Sarajevo polažu 14. i 15. juna eksternu maturu.

Po riječima ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović, učenici su danas polagali testove iz bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika i književnosti i engleskog jezika, kao prvog stranog jezika, dok su ispiti iz matematike planirani za sutra.

Ministrica je danas posjetila Osnovnu školu “Mirsad Prnjavorac” u Vogošći povodom početka eksterne mature i tom prilikom izrazila zadovoljstvo što je ovaj proces u Kantonu Sarajevo uspješno započeo.

“Iznimno sam zadovoljna što vidim da se proces eksterne mature odvija prema planiranim okvirima. Vjerujemo da je period u kojem su učenici vježbali i konsolidirali gradivo imao pozitivan utjecaj na njihovo znanje. Izuzetno je važno da oblikujemo agilnu generaciju djece koja će biti spremna prilagoditi se zahtjevima tržišta rada i daljnjeg obrazovanja, kako u smislu vlastitih vještina, tako i mogućnosti. Stoga je bitno da im obrazovni sistem pruži programe koji će im omogućiti da uhvate korak s promjenama na tržištu rada i da budu spremni da uče cijeli život. Kroz tu agilnost postižemo održivost, kako pojedinaca, tako i zajednice i društva. S velikom sigurnošću vjerujem da će učenici sada s pouzdanjem zakoračiti u novi obrazovni ciklus u srednjoj školi”, navela je ministrica Hota-Muminović.

Navela je da će prvi upisni rok u srednje škole započeti naredne sedmice, pri čemu će konkurs biti objavljen u utorak, 20. juna i trajat će sedam dana.

Drugi konkursni rok će početi 29. juna i trajat će do 4. jula. Kao i prethodnih godina, cijeli proces će se odvijati putem online sistema EMIS.

“Zahvalni smo svim nastavnicama i nastavnicima za nemjerljiv doprinos u rastu ove djece. Hvala komisijama koje provode maturu i Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS za podršku da cijeli proces protekne dobro”, poručili su iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Radio AS