Energijska efikasnost u javnim objektima u KS: Završeni radovi na objektu OŠ “Vrhbosna”

U okviru projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima u Kantonu Sarajevo“, koji realizuje Vlada KS preko Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, danas je svečano obilježen završetak radova na objektu Osnovne škole “Vrhbosna”.

Radovi poboljšanja energijske efikasnosti na ovom objektu obuhvatili su termoizolaciju dijela fasade objekta, djelimičnu zamjenu otvora, isporuku i montažu kondenzacionog gasnog kotla sa pratećim radovima na mašinskim instalacijama, ugradnju termostatskih ventila na postojećim radijatorima, gromobranske radove, ugradnju LED sijalica, te pripremne i prateće radove u svrhu obnove objekta.Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi oko 265 hiljada KM.

“Vlada Kantona Sarajevo prepoznala je značaj energijske efikasnosti i mi danas obilježavamo završetak radova na jedanaestom javnom objektu, u okviru projekta ‘Energijska efikasnost u javnim objektima KS’. Možemo reći da su ovo izuzetno značajna ulaganja u obrazovnu infrastrukturu. Implementacijom mjera energijske efikasnosti zasigurno ćemo ostvariti velike uštede i smanjiti emisije CO2, ali najveća korist je u tome što stvaramo bolje uslove za našu djecu i uposlenike škole, odnosno što ulažemo u obrazovanje budućih generacija”, izjavio je ovom prilikom ministar Hadžiahmetović.

Ministrica Hota-Muminović istakla je da je OŠ “Vrhbosna” lider u promicanju dobrog kvaliteta u obrazovanju, da menadžment i uposlenici škole nastoje učenicima osigurati najbolje uslove za rad i učenje, te da je ovaj projekt nadopuna svih njihovih napora i rada sa našom djecom u učionicama. Istakla je da će realizacija projekta biti nastavljena kroz interresornu saradnju Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstva odgoja i obrazovanja.

“Kanton Sarajevo je u protekle dvije godine u potpunosti promijenio narativ kada su u pitanju prioriteti ulaganja u školsku infrastrukturu. Nećemo čekati na začelju budžeta da dobijemo novac i sredstva kako bismo unaprijedili ukupni ambijent unutar kojeg se odvija odgojno-obrazovni proces. Naprosto, imamo naše standarde, zahtjeve i sve ovo radimo radi naše djece, učenika i cjelokupnog nastavnog osoblja kojima moramo osigurati najbolje uslove. Drago mi je da projekt realizujemo interresorno, te da je ministar Hadžiahmetović prepoznao da ovaj proces mora imati svoj kontinuitet u narednom periodu, dok sve škole ne budu uređene na ovaj način”, naglasila je ministrica Hota-Muminović.

Direktorica OŠ “Vrhbosna” Erzumana Fukelj Sarić istakla je da se uz podršku Kantona Sarajevo po prvi put realizuje ovakva sistemska mjera rekonstrukcije centralnog dijela objekta škole, dok je novi dio školskog objekta rekonstruisala Općina Stari Grad.

Povodom završetka radova, u školi je danas upriličena prigodna svečanost.

Finansiranje projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima KS” osigurano je iz kreditnih sredstava Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od osam miliona EUR-a, dok je Evropska unija osigurala nepovratna sredstva u iznosu od dva miliona eura.

Radio AS