Eric Larson više nije savjetnik za borbu protiv korupcije u KS, vraća se u SAD

Američki viši savjetnik za borbu protiv korupcije pri Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Eric Larson više nije na ovoj funkciji, a kako saznajemo, odlazi u Ministarstvo finansija SAD-a.

On je na poziciju savjetnika u kantonalni ured došao iz Crne Gore gdje je radio kao viši savjetnik za pravosuđe u Ambasadi SAD-a. Inače, ima dugogodišnje iskustvo na temama korupcije i pravosuđa u regionu i Bosni i Hercegovini.

Bivši je dugogodišnji međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH gdje je stekao sveobuhvatno iskustvo koje uključuje rad na slučajevima korupcije, ali i predmetima ratnih zločina. U aprilu prošle godine je, zbog rada u Uredu, proglašen i počasnim građaninom Kantona Sarajevo.

Zvanično obrazloženje zbog čega Larson odlazi iz BiH do zaključivanja teksta nismo dobili od Ambasade SAD-a, međutim postoje priče da je odluka političkog karaktera te da je Larson kompromitovan.

S druge strane, njegov odlazak na bolju poziciju u Ministarstvo finansija SAD-a se tumači i kao nagrada za dobar rad u BiH i regionu te kao normalna praksa Amerike kada je riječ o njihovim diplomatama.

State Department bi uskoro trebalo i da imenuje drugog savjetnika koji bi zamijenio Larsona, a u BiH bi do kraja godine trebali poslati još svojih stručnjaka za borbu protiv korupcije.

Klix.ba

Radio AS