Iz Vlade KS ponudili rješenje za preduzeće Zrak, sindikat ih podržao

Ministar privrede KS Adnan Delić saopštio je kako Vlada KS nudi “rasplet” priče za preduzeće Zrak te je objasnio kako se dugogodišnji problem može riješiti.

U obraćanju javnosti, Delić je rekao kako Vlada FBiH, kao većinski vlasnik ovog preduzeća, ne mari mnogo za radnike.

“Bio sam prije nekoliko mjeseci u posjeti Zraku i razgovarao s radnicima i predstavnicima sindikata; isključivo iz dobre namjere i želje da pokušamo spasiti ovo preduzeće. Uputili smo i inicijativu Vladi FBiH u vezi s rješavanjem problema u ovom preduzeću jer to je najviše što možemo izvan naših kantonalnih nadležnosti. Vlada Federacije opet nije reagovala. Problemi preduzeća Zrak nisu nerješivi, štaviše banalni su u odnosu na probleme koje imaju druga preduzeća”, rekao je Delić.

Naglasio je kako preduzeće Zrak ima tehnologiju kakvu nemaju mnoga regionalna preduzeća.

“Zrak ima tehnologije koje komšije iz susjedne zemlje jedva čekaju da otkupe za male pare, kao što su, uostalom, otuđili ili u boljim slučajevima otkupili sve mašine naših industrijskih giganata koji su zahvaljujući katastrofalnim privatizacijama uništeni. Mašine i tehnologije su prodate buzašto, a firme pod ključem. Mnoge su još uvijek predmet sudskih procesa. Em razharačili i rasprodali, em se još uvijek troše budžetska sredstva za maratonske sudske procese. Dakle, preduzeće koje ima tehnologije koje vrijede milione, stručni radnici koji imaju znanja i koji vole ovo preduzeće, kvalitetni proizvodi za koje postoji velika potražnja i ogromno međunarodno tržište, tradicija postojanja i proizvodnje kakvom se malo koja zemlja može pohvaliti – sve to na jednu stranu, a na drugu nešto duga zbog kojeg se obustavlja proizvodnja i gasi preduzeće”, pojašnjava.

Nakon toga, Delić je objasnio kako je svaki dug na ime ove firme smiješan, u odnosu na ono kakvu tehnologiju ona posjeduje.

“Draga Vlado FBiH, predajte nam na upravljanje ili prodajte svoj vlasnički udio u preduzeću Zrak i gledajte kako ga vraćamo na noge, gledajte kako postaje firma na koju ćemo svi biti ponosni i koja će za kratko vrijeme isplatiti dugove radnicima, pokrenuti proizvodnju i otvoriti nova radna mjesta. Jednostavno je, ako nemate ‘skrivenih’ motiva i namjera s ovim preduzećem. Predajte ga nama i mi ćemo se pobrinuti da za kratko vrijeme postane solventno i uspješno. Mi smo povukli potez, sad čekamo Vladu da iskaže svoje namjere i da se opredijeli u skladu s tim. Imajte na umu da nećete moći još dugo držati ovo nenormalno stanje u Zraku, morat ćete povući potez”, objasnio je Delić.

Na kraju, Delić je poručio kako su radnici preduzeća naslutili naredne poteze federalne vlasti.

“Hoćete li čekati da izbori prođu, pa ako opet budete vlast, onda sigurni u sebe naredne četiri godine, konačno učiniti ono što radnici slute – prodati sve i srušiti zgradu da biste hajrovali od lokacije, a sigurni u svoje pozicije jer do izbora ljudi će zaboraviti šta ste uradili? Nemojte računati na to. Vlade padaju i u toku mandata i ništa nikome više nije zagarantovano. Mislite o tome dok smišljate kako razvaliti i posljednje veliko preduzeće koje je imalo sreću da izbjegne ublehu zvanu privatizacija”, zaključio je Delić.

Povodom objave ministra privrede KS Adnana Delića oglasili su se i predstavnici Sindikata preduzeća Zrak te su uputili svojevrsni vid podrške nastojanjima Vlade KS, a sve u cilju rješavanja dugogodišnjeg problema s ovim preduzećem.

Radio AS