Europe House u Sarajevu predstavlja međunarodnu izložbu plakata “Tolerancija”

Ususret Međunarodnom danu tolerancije, u Europe House u Sarajevu predstavljena je umjetnička izložba plakata Tolerancija. Kustos izložbe Mirko Ilić, renomirani grafički dizajner i ilustrator, drugi put predstavlja Toleranciju u Sarajevu od 3. do 20. novembra.

Putujuća izložba do sada je posjetila brojne gradove Evrope i svijeta, i iako je namijenjena za postavljanje u javnom prostoru, imajući u vidu karakter i dinamičnost Europe House, autor je odlučio da Toleranciju predstavi u ovom novom prostoru saradnje i stvaranja, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Izložba Tolerancija, do sada predstavljena u 176 gradova i 40 država, obuhvata djela najutjecajnijih savremenih grafičkih dizajnera iz cijelog svijeta koji su se odazvali pozivu autora da kreiraju plakate na temu tolerancije, na kojima će riječ tolerancija biti ispisana na njihovim maternjim jezicima.

U okviru predstavljanja izložbe, u prostorijama Europe House će 15. novembra autor izložbe putem video linka održati predavanje i razgovor na temu Simboli mržnje kako bi se studenti, aktivisti, dizajneri, umjetnici i svi zainteresirani upoznali sa autorovim viđenjem i interpretacijom ovih sve prisutnijih i znakovitih društvenih pojava.

Europe House predstavlja novi koncept saradnje Evropske unije u Bosni i Hercegovini i savremenih autora koji imaju priliku izlagati svoje radove u galeriji smještenoj u srcu Sarajeva.

Do sada su u okviru ovog koncepta predstavljenje dvije izložbe radova u okviru internacionalnog Sarajevo Photography Festivala te izložba Zelenom rutom do održivog turizma koju je predstavio projekat EU4BusinessRecovery. Sve izložbe su otvorene građanima od ponedjeljka do petka od 09.00 do 17.00 sati.

Europe House je dugoročni komunikacijski projekt Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koji zamjenjuje EU info centar u BiH, sa centralnim uredom u Sarajevu (Europe House) i mrežom Europe House info pointa širom BiH. Kao projekat, Europe House pruža informacije o programima, projektima, institucijama i politikama Evropske unije, kao i o odnosima između BiH i Evropske unije. Aktivnosti Europe House uključuju organizaciju informativnih i inspirativnih događaja širom BiH, s ciljem promocije evropskih vrijednosti u BiH.

Radio AS