Evropski filmski klub počeo s radom, učestvovali i mladi iz Sarajeva

Mladi iz Sarajeva učestvovali su, zajedno sa mladima iz 25 evropskih zemalja, u jedinstvenom događaju kojim se obilježio početak rada Evropskog filmskog kluba. U kinu Meeting Point u Sarajevu zajedno su gledali film EVERYTHING WILL CHANGE, koji je istovremeno prikazan u više od 35 kino dvorana širom Evrope.

Mladi su u kinu Meeting Point o filmu, kino kulturi i umjetnosti razgovarali s rediteljem Nerminom Hamzagićem, a moderator razgovora bio je glumac Kemal Čebo.

Evropska filmska akademija već dvije godine, uz podršku programa MEDIA Kreativne Evrope, razvija Evropski filmski klub koji je zvanično pokrenut u nedjelju u Cinéma Galeries u Bruxellesu, a partneri Evropskoj filmskoj akademiji u Bosni i Hercegovini su Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point.

Na filmskom druženju mladih objavljena su i tri evropska filma nominirana za Nagradu za najbolji film mladog žirija: LONGING FOR THE WORLD (režija: Jenna Hasse), ONE IN A MILLION (režija: Joya Thome) i SCRAPPER (režija: Charlotte Regan).

Evropski filmski klub je digitalna platforma koja omogućava jednostavan pristup odabranom katalogu evropskih filmova tinejdžerima u dobi od 12 do 19 godina. Temelji se na uspjehu i iskustvu Akademijine nagrade za mladu publiku (od 2012. godine) i omogućit će mladoj publici tokom cijele godine pristup kako bi istražili evropske filmove.

Dobitnik Nagrade za najbolji film mladog žirija biće proglašen 9. decembra na ceremoniji dodjele Evropskih filmskih nagrada u Berlinu.

Radio AS