Evropsko prvenstvo u mininogometu biće održano u Sarajevu

Evropska mininogometna organizacija je na generalnoj skupštini održanoj u Sofiji u novembru ove godine odlučila da organizaciju Evropskog prvenstva u mininogometu (EMF EURO 2024) dodijeli Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu.

Takmičenje će naredne godine biti održano u Sarajevu, u periodu od 1 do 9. juna.

Prva dva čovjeka Mininogometnog saveza BiH Elvin i Ervin Blažević su danas zajedno sa Peterom i Jurajom Kralikom, potpredsjednikom i projekt menadžerom Evropske mininogometne federacije iz Slovačke, posjetili Općinu Centar, gdje su ih ugostili načelnik Srđan Mandić i pomoćnica za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević. 

“Ponosni smo na dobijanje prava na organizaciju ovog ozbiljnog sportskog takmičenja gdje će svoje učešće uzeti 24 ekipe. Iz mnogo razloga odlučili smo da prvenstvo organizujemo na području općine Centar gdje vjerujemo da ćemo imati najbolje uslove za održavanje. Već smo sa svojim gostima obišli nekoliko potencijalnih lokacija u Centru koje su nam se dopale zbog izuzetnih uslova za održavanje predstojećeg prvenstva. U svijetu i našoj zemlji vlada sve veći interes za mininogomet, što govori i podatak da je prošlo prvenstvo pratilo 65 miliona ljudi”, kazao je Blažević. 

“Nama je jako značajno da se ovakva sportska manifestacija organizuje na području naše lokalne zajednice. U skladu sa našim mogućnostima, pružićemo svaku vrstu podrške organizatorima”, izjavio je načelnik Mandić na današnjem sastanku. 

Također je naglasio kako mu je drago što je Mininogometni savez BiH odabrao upravo općinu Centar za održavanje Evropskog prvenstva u mininogometu.

U konkurenciji za dodjelu Evropskog prvenstva su također bila Engleska, Turska i Azerbejdžan. Sam termin održavanja EMF Euro 2024 je svojevrsna uvertira Europskom prvenstvu u Njemačkoj, te je samim tim i moto “I mi imamo Euro”. 

Radio AS