Potpisan sporazum: Kanton Sarajevo će dobiti Košarkašku akademiju Bosna

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i Košarkaškog Kluba Bosna Meridian stvoren je temelj za lansiranje projekta – Košarkaške akademije Bosna.

U prostorijama kluba sporazum su potpisali resorna ministrica Adna Mesihović i predsjednik kluba Dubravko Barbarić, čime je saradnja službeno ozvaničena.

“Ovim sporazumom stvaramo temelj za napredak mladih talenata. Košarkaška Akademija ‘Bosna’ će biti izvor znanja, inspiracije i podrške za sve mlade koji sanjaju o uspjehu na košarkaškom terenu”, istakla je ministrica Mesihović.

Osnovni cilj akademije je stručna edukacija mladih trenera i igrača, a planira se kontinuirano odvijanje aktivnosti u narednih nekoliko mjeseci.

U realizaciji ovog projekta partneri su Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo i ministar Afan Kalamujić, kao i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, na čelu s dekanom Ifetom Mahmutovićem.

“Raduje me što ćemo zajedno s KK Bosna raditi na podsticanju talenata i promociji zdravih stilova života kroz sport. Ovo je početak jednog velikog puta ka ostvarenju novih sportskih uspjeha i ja sam ponosan što smo dio toga”, naglasio je ministar Kalamujić.

Ovaj projekt će usmjeriti pažnju na razvoj mladih talenata u košarci, pružajući im stručno vodstvo i podršku potrebnu za napredak u ovom sportu. Razvijanje mladih talenata i njihovih kapaciteta doprinijet će podizanju kvalieta na sportskim košarkaškim terenima, što dugoročno donosi koristi čitavoj košarkaškoj i društvenoj zajednici Bosne i Hercegovine.

Projekt Košarkaške akademije Bosna nije samo sportski, već i društveni angažman. Mladi sportisti, osim sportskog treninga, bit će podstaknuti na razvoj karakterističnih vrlina poput timskog rada, discipline i poštovanja prema protivnicima i suigračima. Ova inicijativa također promoviše zdrav način života među mladima, suprotstavljajući se sjedilačkom načinu života i promovišući fizičku aktivnost kao važan segment svakodnevnog života.

U prostorijama KK Bosna organizirano je i prigodno druženje s trenerima i mladim košarkašima, gdje su razmatrani svi detalji projekta koji obuhvataju stručno usavršavanje, naučnu evaluaciju rezultata, kao i selekciju najboljih mladih igrača za omladinske timove ovog sarajevskog košarkaškog kluba.

Radio AS