Federalna inspekcija zapečatila dio ugostiteljskog objekta “Vatra” na Ferhadiji

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) zapečatila je dio ugostiteljskog objekta “Vatra” u Sarajevu.

Kako je potvrđeno iz FUZIP-a, zapečaćen je dio unutrašnjosti objekta zbog neposjedovanja odobrenja za upotrebu. Izdato je rješenje kojim je naložena upravna mjera obustavljanja upotrebe dograđenog dijela poslovnog prostora, “Vatra”, u ulici Ferhadija broj četiri.

“S obzirom da subjekt nadzora u predviđenim rokovima nije postupio po rješenju i izvršio naloženu upravnu mjeru, postupajući inspektor je, u skladu sa Zakonom o inspekcijama FBiH i Zakonom o upravnom postupku FBiH pristupio osiguranju prinudnog izvršenja navedene upravne mjere”, saopćili su iz FUZIP-a.

Uz kooperativan pristup predstavnika subjekta nadzora, dograđeni dio objekta (bašta), odnosno dio objekta u unutrašnjem dijelu dograđenog dijela “Vatre” za koju investitor nije pribavio potrebna odobrenja nadležnih institucija, postupajući federalni građevinski inspektor zapečatio je ovaj ugostiteljski objekat jučer.

Podsjećamo, ovaj ugostiteljski objekat kao i njegov vlasnik već duži vremenski period su u fokusu javnosti zbog problema sa zakonom. Kantonalni sud Sarajevo je direktora “Vatre” Šaćira Čedića osudio na godinu dana zatvora nakon što je Čedić sporazumno prihvatio krivicu.

Istovremeno, oduzeto je 457.739 KM nezakonite koristi pribavljene krivičnim djelom.

Čedić je uhapšen u okviru operativne akcije SIPA-e “Kasa” u kojoj su 2019. godine uhapšeni još neki vlasnici ugostiteljskih objekata u Sarajevu zbog izbjegavanja plaćanja poreza.

(Klix.ba)

Radio AS