Film djece Doma Bjelave ‘Koji vam je ovo planet?’ u selekciji dva festivala

Kantonalna javna uprava “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” u saradnji sa Udruženjem za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, snimio je kratki film “Koji vam je ovo planet?”, koji je uvršten u selekciju 8. Međunarodnog festivala kratkog filma “Kratka Forma”  u Gornjem Milanovcu. Festival će biti održan od 27. septembra do 2. oktobra. 

Također, film će biti prikazan i na Student World Impact Film Festival,  u Waldwicku, New Jersey od 13. do 18. novembra, 2022 godine.

Film je autorski uradak štićenica i štićenika KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u kojem učestvuju i djeca migranti, Abulf ezl Hosseini, Safaa Almahi, koja su u trenutku snimanja boravila u BiH.

Naslovnu ulogu odigrala je Kanita Mučišta, dok ostale uloge igraju Misael Ibrahimović, Indira Osmanović, Amina Hašimović, Ajdin Osmanović kao i Mirza Tatarević.

U filmu se pojavljuje i bh. reper Frenkie kao i bend Helem Nejse koji su i producirali pjesmu u filmu.

“Radnja filma počinje kada djeca za lektiru dobiju knjigu kojom započinju putovanje na kojem stvaraju svoj svijet koji bi mogao biti i naš, ako bi dozvolili da ga gledamo njihovim očima i iz njihove perspektive”, kazali su iz Doma. 

Tokom procesa pripreme i obrade kratkog filma autor i njegovi saradnici bili su uključeni u rad sa djecom pružajući im podršku na način da djeca budu otvorena prema novim i drugačijim percepcijama svijeta koji ih okružuje.

Ideja je bila da se kroz formu kratkog filma razbiju predrasude prema djeci bez roditeljskog staranja koja su često stigmatizirana i marginalizirana u društvu.

Direktor fotografije i montažu radio je Mirza Ajnadžić, ton Slađan Vujić dok je mentor na filmu bio Zoran Ćatić, saopćeno je iz KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja .

Link za trailer filma: https://www.youtube.com/watch?v=LMgMOXvBb5E

Link za soundtrack filma: https://www.youtube.com/watch?v=bN7UYmaNOzI

Radio AS