Fond Memorijala Kantona Sarajevo transformisan u Memorijalni centar Sarajevo

Javna ustanova “Fond Memorijala Kantona Sarajevo” transformisana je u Memorijalni centar Sarajevo, čime je i zvanično registrovan kao ustanova od posebnog društvenog interesa.

Memorijalni centar Sarajevo, ne samo da nasljeđuje dosadašnje aktivnosti Fonda Memorijala već nastavlja rad pojačanim intenzitetom i dodatnim aktivnostima, čuvajući historiju narodno-oslobodilačkog rata 1941-1945. i odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992–1995. i ističući historijski značajne datume.

Ova transformacija nije samo promjena imena, već predstavlja proširenje djelokruga rada i djelatnosti centra. Pored postojećih djelatnosti, Memorijalni centar Sarajevo sada će obuhvatiti i bibliotečku i arhivsku djelatnost, djelatnost obrazovanja, muzejsku, istraživačku i naučnoistraživačku djelatnost.

Direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić kaže kako će nove djelatnosti omogućiti Centru da djeluje na širem području i provodi mnogobrojne dodatne aktivnosti.

“Transformacija iz Fonda Memorijala u Memorijalni centar Sarajevo sa sobom donosi suštinske promjene. Proširenje djelatnosti na naučnu, naučnoistraživačku, bibliotečku, muzejsku, arhivsku i oblast obrazovanja, odgovor je na potrebe vremena, omogućavajući prezentiranje povijesti i naslijeđa od 1992. do 1995. godine na sistematičniji način. Širenjem djelatnosti, Memorijalni centar će naučno valorizirati i evaluirati događaje u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih godina.

U pogledu razvoja Memorijalnog centra Sarajevo, 2024. i 2025. su ključne godine, kada će Centar nastojati da kroz velike kapitalne investicije, kapitalne projekte i infrastrukturne projekte odgovori na sve izazove sa kojima se mi kao društvo, kao država Bosna i Hercegovina susrećemo. To je posebno važno u segmentu negiranja historijskih činjenica i fakata. I dalje ćemo predano raditi na izgradnji memorijalne kulture”, kaže direktor Kulanić.

Kroz aktivnosti, rad i kapitalne projekte, Memorijalni centar Sarajevo nastavlja svoju misiju čuvara historije i razvoja kulture sjećanja.

Radio AS