Forto: Filharmonija će dobiti vrhunski koncertni klavir, Sarajevo zaslužuje prvoklasnu kulturnu infrastrukturu

„Sarajevo zaslužuje prvoklasnu filharmoniju i kulturnu infrastrukturu“, poručio je to danas u Narodnom pozorištu premijer Kantona Sarajevo Edin Forto tokom potpisivanja ugovora između Sarajevske filharmonije i kompanije Piano Centar iz Zagreba, koja će u Sarajevo u prvom kvartalu naredne godine isporučiti vrhinski koncetni klavir marke Steinway, kakvog imaju najpoznatije koncertne dvorane u svijetu.

Ovo je naime prvi put da Sarajevska filharmonija u svom 100-godišnjem postojanju nabavlja klavir, iako je praksa da se oni mijenjaju svakih pet do 10 godina. Sarajevska filharmonija trenutno koristi klavir Narodnog pozorišta star decenijama, a, kako je danas rečeno, ni najstariji zaposlenici se ne sjećaju kada je nabavljen.

Premijer Forto danas je izrazio zadovoljstvo što se to mijenja i što Vlada KS može učestvovati u tome.

„Osim što sljedeće godine slavimo 100 godina Sarajevske filharmonije, moramo im omogućiti ono najbolje, jer Sarajevo zaslužuje najbolje. I druga kulturna infrastruktura je nešto u što ćemo ulagati, za šta se već borimo i zagovaramo. Pored materijalnih resursa, veoma nam je bitno da Filharmoniju ljudski kapacitiramo i da ona konačno bude popunjena ljudstvom kako struka i propisuje. To nam je veoma bitno, direktoru Filharmonije smo dali to obećanje. Zahvalio bih se ministru kulture i sporta Samiru Avdiću koji je zdušno podržao sve zahtjeve, odnosno potrebe Sarajevske filharmonije, ali i naše kulturne zajednice. Mi ćemo tako i nastaviti“, naveo je premijer Forto.

Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije danas je poručio da će, nakon što Filharmonija dobije novi klavir, biti omogućen dolazak najvećih svjetskih pijanističkih imena u Sarajevo. Također, on će koristiti i za domaće umjetnike koji će imati klavir na kojem se mogu pripremati za svjetska takmičenja.

Radio AS