Sporni parking na Alipašinom Polju ponovo će biti besplatan, borba mještana urodila plodom

Mještani Mjesne zajdenice “Alipašino Polje A I” na anketi su odlučili da se parking u ubilici Bajrama Zenunija više neće naplaćivati.

Nakon ponovnog provođenja ankete, u periodu od 20. do 26. juna 2022. godine, među stanovnicima ulica Bajrama Zenunija od broja 1 do broja 6 i Trg solidarnosti od broja 1 do broja 27, Savjet mjesne zajednice “Alipašino Polje A 1” je na 8. vanrednoj sjednici održanoj 25. juna, na osnovu analize anketnih listića, donio zaključak kojim se konstatuju rezultati provedene ankete.

Utvrđeno je da su 144 građana pristupila ispunjavanju iste, te da su 143 anketna listića važeća, dok je jedan nevažeći.

43 građana izjasnila su se da su za zakup i održavanje parking prostora po cijeni od 1,00 KM dnevno, odnosno 30,00 KM mjesečno, uz mogućnost iznajmljivanja i drugim posjetiocima na kraći vremenski period u toku dana kada je stanar odsutan, dok su 23 građana za rezervaciju parking mjesta, uz 24 – satno čuvanje i održavanje parkinga, uz mjesečno plaćanje od 46 KM.

Za besplatno korištenje parking prostora, bez nadzora i održavanja, putem provedene ankete izjasnila su se 74 građana, stanovnika stambenih zgrada koje gravitiraju parkingu u ulici Bajrama Zenunija. Dakle, 51,75% građana je za korištenje parkinga, bez nadzora i održavanja, kao i plaćanja.

Stanari su se usaglasili s tim da se igralište pomjeri, a da na ovom prostoru izgrade parking sa zelenilom. Sve to uz obećanje načelnika da će biti besplatan.

Vremenom je parking napravljen i bio slobodan za korištenje mještanima, međutim od 1. juna “osvanula” je rampa, a mještanima upozorenje firme “Lokom” d.o.o. Sarajevo da uklone automobile. Nakon nekoliko protestnih okupljanja građana ove ulice, odlučeno je da se ponovi anketa o načinu rada parkinga.

Radio AS