Forto i delegacija UNFPA razgovarali o programima koji će Sarajevo učiniti atraktivnijim za život mladih

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto razgovarao je danas s direktoricom Regionalnog ureda Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju Florence Bauer, predstavnikom UNFPA za BiH Johnom Mossotijem Kennedyjem i njegovom zamjenicom Marinom Ridžić. Razgovarano je o planiranju i implementiranju projekata s ciljem poboljšanja kvaliteta i sadržaja za mladu populaciju, posebno mlade između 15 i 25 godina.

“U Bosni i Hercegovini mnogo se priča o mladima i njihovim problemima, ali konkretni programi izostaju. Upravo to želimo promijeniti, u saradnji s našim partnerima, među kojima je i UNFPA, želimo napraviti i u budžet uvrstiti programe koji će zadovoljiti potrebe mladih, kako bi ostajali u Sarajevu i imali sadržaje koji su dostupni njihovim vršnjacima u modernim evropskim gradovima”, naveo je ovom prilikom premijer Forto, kazavši da je namjera Sarajevu vratiti epitet kulturnog, muzičkog i sportskog centra.

Govorio je i o projektima Vlade KS namijenjenim mladim porodicama, te je u tom kontekstu, između ostalog, pomenuo porodiljske naknade i aktivnosti vezane za predškolski odgoj.

Na sastanku se razgovaralo o uspješnoj saradnji između UNFPA i Vlade Kantona Sarajevo. Među uspješnim projektima predstavnici Fonda istakli su smanjenje menstrualnog siromaštva i menstrualnog sramoćenja u Kantonu Sarajevo, kroz nabavku higijenskog materijala za sve učenice srednjih škola u KS, kampanju vakcinacije protiv HPV virusa kao glavnog uzročnika raka grlića maternice, te kampanja digitalnog zdravlja.

Direktorica Bauer je navela da UNFPA spreman podržati aktivnosti Vlade KS, istaknuvši da je Sarajevo grad velikih potencijala kojeg bi ulaganja u programe za mlade učinila atraktivnijim mjestom za život ove populacije.

“Gradovi imaju ključnu ulogu u stvaranju okruženja u kojem mladi ljudi mogu napredovati i ostvariti svoj potencijal. Oni koji su istinski prilagođeni mladima vode računa o dobrobiti i mogućnostima mladih i time pridonose tome da društva budu bolje pripremljena za suočavanje s demografskim promjenama”, navela je direktorica Bauer.

Sagovornici su se osvrnuli na UNFPA-ovu konferenciju “Izgradnja gradova prilagođenih mladima u svijetu od osam milijardi ljudi”, koja je prije nekoliko dana održana u Sarajevu. Organizatori su zahvalili premijeru Forti na učešću, kazavši da je njegovo izlaganje na skupu bilo vrlo korisno za kreiranje budućih politika.

Radio AS