Forto: Imat ćemo evropsko, čisto i zeleno Sarajevo

U Kantonu Sarajevo danas su počeli širi radovi na projektu ozelenjavanja, odnosno rekonstrukcije javnih zelenih površina i sadnje novih sadnica. 

Tim povodom, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović i direktor KJKP “Park” Adis Bešlić, uz prisustvo premijera KS Edina Forte, potpisali su Sporazum o realizaciji Projekta ozelenjavanja Kantona Sarajevo. Projekt je vrijednosti 200.000 KM i bit će realiziran tokom narednih pet mjeseci.

Potpisivanje je upriličeno u naselju Ciglane, na uglu ulica Antuna Hangija i Dajanli Ibrahim-bega, gdje su na lokaciji saniranog klizišta zasađena nova stabla.

„Masovno pošumljavanje na obroncima grada koje je započelo Ministarstvo privrede putem ‘Sarajevo-šuma’ sada nastavljamo projektom ozelenjavanja u urbanim područjima. Sadimo stotine novih mladih stabala, ukrasno grmlje, oporavljamo i zanavljamo travnate površine…, i to je nešto što ćemo raditi stalno. Međutim, ne želimo se zaustaviti samo na tome, u budućnosti želimo da kroz programe djeca uče kako zasaditi stablo, kako ga održavati i čuvati. Na taj način ćemo čuvati svijest kod mladih generacija da je zaštita okoliša, zraka i planete nešto što je najvažnije za kvalitet života. Kako budemo iz godine u godinu to radili, imat ćemo evropsko, čisto i zeleno Sarajevo“, naveo je premijer Forto.

Ministar Hadžiahmetović naglasio je da se radi o važnom projektu koji se provodi u koordinaciji Ministarstva na čijem je čelu, Kabinetom premijera KS i preduzećem „Park“.

„U narednih pet mjeseci kroz ovaj projekt želimo rekultivisati postojeće zelene površine. Zasadit ćemo stabla, pogotovo na lokacijama gdje su klizišta, gdje postoji potreba za pročišćavanjem zraka. Također, bit će zasađeno veoma interesantno ukrasno grmlje, napravljeni cvjetnjaci, tako da će se vidjeti promjene s ciljem ljepšeg grada s čistijim zrakom“, naveo je ministar Hadžiahmetović.

Istaknuvši zadovoljstvo što je KJKP „Park“ sudionik projekta, direktor Bešlić je precizirao da će biti zasađeno skoro 400 mladih stabala, da će biti urađena rekonstrukcija travnjaka na površini od gotovo 8.000 kvadratnih metara i da će biti zasađeno oko 2.000 komada ukrasnog grmlja. Prema njegovim riječima, rok za završetak radova je septembar ove godine.

“Ovo je projekt od velikog značaja“, naveo je Bešlić, objasnivši da je za njega ove godine izdvojeno deset puta više novca nego lani.

Radio AS