Forto nakon sastanka sa Svjetskom bankom: Dobit ćemo modernu biciklističku infrastrukturu

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ponovo je obećao da će glavni grad dobiti modernu biciklističku infrastrukturu, i to nakon sastanka s delegacijom Svjetske banke (WB).

Forto je ranije u nekoliko navrata isticao da će kantonalna vlast raditi na razvoju ove infrastrukture koja je potrebna za korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva u urbanoj sredini. Naglasio je danas da će biciklistička infrastruktura biti jedan od načina da se smanji zagađenje zraka u Sarajevu.

“Razvijamo projekat sa Svjetskom bankom sa fokusom na čist zrak i biciklističku infrastrukturu. Ponudit ćemo alternativu za grijanje, toplotne pumpe, bolje peći. Sagradit ćemo modernu biciklističku infrastrukturu, ne samo za rekreaciju, već kao oblik svakodnevnog transporta za naše građane”, ukazao je premijer Kantona Sarajevo.

Kantonalno Ministarstvo saobraćaja i udruženje Giro di Sarajevo, uz pomoć Švedske, nedavno su kroz projekat za poboljšanje kvaliteta zraka IMPAQ proveli online anketu kojom se žele dobiti podaci potrebni za razvoj ove infrastrukture. Više od 1.800 građana je odgovorilo na anketu.

Prema procjeni Giro di Sarajeva, glavni grad ima 20 kilometara biciklističke staze koja nije uvezana u jednu mrežu.

Radio AS