Forto: Nezavisna kultura mora dobiti više prostora

U Gimanzijskoj ulici, na čuvenom Metalcu, u subotu i nedjelju, 9. i 10. septembra održat će se prvo izdanje Talent Picknick Festivala. Novi festival u gradu pružit će dva dana sjajne muzike i zabave za sve generacije, kao i niz drugih umjetničkih sadržaja. Svi programi su besplatni za posjetitelje, zato iskoristite priliku i dođite na Picknick, poruka je sa jučerašnje press konferencije upriličene ovim povodom.

Prvo izdanje ovog festivala organizuje Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA, uz podršku Delegacije Evropske unije, Vlade Kantona Sarajevo i Turističke zajednice KS.

Premijer KS Edin Forto istakao je kako je veoma bitno da i nezavisna kultura dobije više prostora u našem društvu, pored kulture koja se finansira iz budžeta.

“Jedini način da dobijemo kvalitet, te da se i nezavisna kultura izađe u prvi plan jeste da je podrži država. To rade ostale države, Evropska unija, a i mi moramo početi. Svi su sinoć uživali u besplatnom koncertu Filharmonije na trgu i to je bio jedan vid naše podrške da tzv. budžetska kultura ‘ide’ ka  ljudima. Isto moramo uraditi i za nezavisnu kulturu koja ne smije biti marginalizirana, jer ovaj grad bez nezsvisne kulture je, citirat ću jednu umjetnicu ovdje, kao da imate bit bez bassa. Drago nam je da smo pronašli partnere za jedan ovakav festival i radit ćemo s njima i u budućnosti”, poručio je premijer Forto.

Tokom Talent Picknick Festivala, mladi muzičari, bendovi, umjetnici i dizajneri imat će priliku da predstave svoje muzičko i umjetničko stvaralaštvo, a u noćnom dijelu programa publika će moći uživati u koncertima poznatih regionalnih i bosanskohercegovačkih muzičara i bendova.

U okviru dnevnog muzičkog programa publici će biti predstavljeni mladi muzičari iz Sarajeva i BiH. Dnevni dio programa je također rezerviran za umjetničke izložbe, umjetničke performanse street art umjetnika, plesne performanse, a dizajneri iz BiH će svoje radove moći izložiti na art bazaru.

Za dobru atmosferu u noćnom dijelu programa pobrinuće se TBF, FRENKIE, KONTRA, GRŠE, INDIGO, VELAHAVLE, Z++, MUHA, MUSTRA ORCHESTRA. Priliku da ih čujete u Sarajevu na jednom mjestu, u kultnom Metalcu – obavezno iskoristite drugog septembarskog vikenda.

Ljeto već je gotovo, kaže Z++ u svojoj pjesmi, a za rasplesani povratak u školu nastupit će i mladi bendovi Sarajevske pop rok škole. Učesnici projekta “Bendovi zovu 033”, Sarajevske pop rock škole su: Morgana, Post Rem, Ekvivalenti i Jutro rasplesat će festivalsku publiku i predstaviti svoj talent sarajevskoj publici.

Želja organizatora Talent Picknik Festivala u budućnosti je kreiranje platforme za razvoj i osnaživanje mladih bendova, muzičara, umjetnika sa ciljem da im se omogući nastupanje i predstavljanje publici.

Radio AS