Vlast u Kantonu Sarajevo najavila dodatne mjere za smanjivanje broja pasa lutalica

Vlast u Kantonu Sarajevo namjerava uskoro donijeti odluku o uslovima držanja životinja opasnih po ljude, načinu registracije i postupanja s neregistrovanim i prekobrojnim psima i mačkama, odnosno uspostavljanju registra vlasničkih pasa te proširenje azila za pse.

Kako su saopštili iz Vlade Kantona Sarajevo, kantonalni ministar privrede Adnan Delić organizovao je jučer tematski sastanak s nadležnim institucijama i predstavnicima udruženja za zaštitu životinja o temi uspostavljanja dvosmjerne komunikacije i saradnje svih zainteresiranih strana, sa ciljem humanog zbrinjavanja pasa bez vlasničkog staranja i jačanja opće sigurnosti u oblasti javnog veterinarskog zdravlja.

“Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, u okviru svojih nadležnosti iz oblasti javnog veterinarskog zdravlja, u kontinuitetu radi na unapređenju programa i saradnje s drugim nadležnim ustanovama i zainteresiranim organizacijama, sa ciljem zaštite zdravlja i jačanja sigurnosti ljudi i životinja”, kazao je ministar Delić.

Istakao je da je za dugoročno rješavanje ovog problema ključno da sve ustanove i organizacije, koje imaju direktnog ili indirektnog doticaja s općim veterinarskim zdravljem, budu povezane i ostvare inicijalnu zajedničku komunikaciju, kako bi aktivnosti, koje resorno ministarstvo provodi, imale većeg efekta i polučile dugoročne rezultate.

Nakon dvosatne diskusije, doneseni su, kako je naglašeno, konkretni zaključci koji podrazumijevaju što skorije donošenje odluke o uslovima držanja životinja i životinja opasnih po zdravlje ljudi, o načinu registracije i postupanja s neregistrovanim i prekobrojnim psima i mačkama, odnosno uspostavljanja registra vlasničkih pasa, proširenje postojećeg azila u Prači i osnivanje novog u Rakovici, kao i sufinansiranje privatnih azila ako se iznađu potrebna sredstva.

Edukacija hvatača pasa, odnosno uposlenika koji rade na ovim poslovima u preduzeću Rad i opcionalno u Veterinarskoj stanici Novi Grad također je jedan od današnjih zaključaka. Donesen je i zaključak da se upute dopisi Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i općinama u vezi njihovog postupanja u domenu zaštite životinja.

Kao jedan od, kako je istaknuto, bitnih zaključaka prihvaćen je i prijedlog da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) ostvari saradnju s udruženjima za zaštitu životinja koja će trajati u kontinuitetu, a sa ciljem boljeg razumijevanja i saradnje svih uključenih u rješavanje problema zbrinjavanja pasa bez vlasničkog staranja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici kantonalnog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, građenja i zaštite okoliša, KUIP-a – Inspektorat za veterinarstvo, preduzeća Rad, Veterinarske stanice Novi Grad Sarajevo i Udruženja “Prijatelji životinja” koje okuplja, kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, desetinu drugih registrovanih i neregistrovanih udruženja na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Primjetno je da se broj pasa lutalica na području Kantona Sarajevo ponovo povećao, a na šta ukazuju građani, ali i fondacija za zaštitu pasa Dogs Trust. Iz ove fondacije su nedavno saopćili da postoji mogućnost da ovaj problem eskalira, kao što je to bio slučaj prije nekoliko godina, ako nadležni ne reaguju.

Radio AS