Forto se sastao s reisom Kavazovićem povodom eskalacije govora mržnje u KS

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto posjetio je danas Rijaset Islamske zajednice u BiH i sastao se s reisu-l-ulemom Huseinom efendijom Kavazovićem.

Povod sastanka je bila eskalacija govora mržnje u javnom prostoru KS. Forto je reisa Kavazovića pozvao da budu partneri protiv govora mržnje.

“Duboko sam uvjeren da u Bosni i Hercegovini ne smije biti prisile na izbor između individualnih i kolektivnih sloboda. Kolektivne slobode, uključujući naravno i vjerske, su jednako zakonom zagarantovane kao i individualne. Govor mržnje je opasnost po sve te slobode i moramo ga odstraniti iz javnog prostora. Islamsku zajednicu i uvaženog resiu-l-ulemu u tom procesu vidim kao iskrene partnere. To, istovremeno, znači i partnerstvo na evropskom putu BiH”, kazao je Forto.

Podsjećamo, Kavazović je jučer uputio otvoreno pismo vlastima kantona i grada Sarajeva, u kojem od njih traži da u skladu sa svojim nadležnostima preuzmu odgovornost za javni moral i red u glavnom gradu BiH.

On je reagovao nakon performansa ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu koji je nakon četiri sata prekinula i policija s obzirom na to da je bio neprikladnog karaktera.

“Od vlade kantona, gradonačelnice, gradskih vlasti, općinskih načelnika i vijeća, pa do drugih nadležnih vlasti, građani, među kojima je velika većina članova Islamske zajednice, s pravom očekuju da preuzmu odgovornost, ili barem osude, ukoliko nisu direktno nadležni, sve češće incidente u kojima se u javnom prostoru organiziraju javni skupovi koji narušavaju javni moral i prelaze granice opće pristojnosti”, naveo je reis u svom otvorenom pismu.

Radio AS