Počela velika akcija čišćenja na području opštine Centar

Velika koordinirana akcija čišćenja na području općine Centar počela je jutros u 7 sati u parku Hastahana a trajat će pet dana, do petka 1. jula 2022. godine.

Prema planu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općine Centar, KJKP Park, KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Pokop, KJKP GRAS, KJU za zaštićena prirodna područja, DVD Bjelave, mjesnih štabova civilne zaštite akcija čišćenja odvijat će se u svim mjesnim zajednicama ove općine.

Tokom trajanja akcije komunalna preduzeća će, u koordinaciji sa Općinom Centar i mjesnim zajednicama, realizovati čišćenje prvenstveno onih lokaliteta koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja, a u skladu sa prioritetima koje iskažu mjesne zajednice.

Početak akcije obišli su načelnik Općine Centar Srđan Mandić, resorni ministar Enver Hadžiahmetović, pomoćnik ministra Muhamed Bekto, te predstavnici preduzeća i ustanova.

“Drago nam je da se ova koordinirana akcija odvija na području općine Centar nakon općina Ilidža, Vogošća i Stari Grad. U akciji učestvuju pred predstavnika kantonalnih komunalnih preduzeća i članovi mjesnih štabova civilne zaštite Općine Centar te predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“. Ovo što danas vidimo ovdje je samo mali dio akcije koja će se narednih pet dana održavati na teritoriji naše lokalne zajednice. U planu je temeljno čišćenje općine Centar. Koristim priliku da građanima uputim apel da se jave i priključe akciji kako bismo zajedno našu lokalnu zajednicu učinili mjestom ugodnijeg življenja. Akcije poput ove služe kako bi se skrenula pažnja na važnost zajedničkog djelovanja u održavanju čistoće. Koliko je važno da komunalna preduzeća rade na održavanju čistoće, toliko je važno i da nam građani u tome pomognu na način da adekvatno odlažu otpad i održavaju čistoću ispred svojih domova. Ovakve akcije trebaju postati svakodnevnica, i svi zajedno svih 365 dana u godini trebamo brinuti o svojoj životnoj sredini”, poručio je Mandić.

Ministar Hadžiahmetović pojasnio je da će akcijom posebno biti obuhvaćeni lokaliteti koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja.

“Imamo namjeru da sa posebnom pažnjom tretiramo one površine koje nisu u programu redovnog održavanja javnih preduzeća. Sa druge strane želimo da naša komunalna preduzeće rade zajedničke akcije i da se pokaže jedna dimenzija zajedništva, uz učešće građana. Nadamo se da će narednih pet dana građani općine Centar prijaviti sve nelegalne deponije, odnosno odlagališta koja nisu u skladu sa propisima, ali i da će se i sami pridružiti ovoj velikoj akciji. Važno je educirati naše građane o važnosti održavanja čistoće i podizati njihovu svijest o tome, a sa druge strane važno je uvoditi i represivne mjere za nesavjesne pojedince”, kazao je ministar Hadžiahmetović.

Organizatori pozivaju građane da se uključe u ovu akciju kako bi svi zajedno dali doprinos da naš životni ambijent bude ljepši i uredniji.

Radio AS