Forto ugostio delegaciju Vlade Norveške

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ugostio je Kristin Melsom, direktoricu i Tale Kandal, višu savjetnicu Odjela za Jugoistočnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, te Siri Andersen, zamjenicu šefa misije Norveške ambasade u BiH.

Tokom sastanka razgovarano je o trenutnoj situaciji u Ukrajini, odnosno mogućim refleksijama na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Premijer Forto istakao je potrebu za formiranjem političke arene čiji će akteri biti svi koji dijele evropske vrijednosti, s obzirom na to da je veliki broj onih koji političko mentorstvo traže izvan Evropske unije.

Jedna od tema bila je i pitanje korupcije, kao stalnog problema bh. društva. Navedeno je da su potrebne korjenite reforme Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kao i generalne reforme u oblasti sudstva, kako bi se osiguralo profesionalno i nezavisno pravosuđe u koje će građani imati povjerenje.

U kontekstu trenutnih političko-ekonomskih prilika u BiH, sugovornici su istakli da je najvažnije kreirati klimu koja će omogućiti promjene u društvu kroz politički aktivizam mladih. To je nešto na čemu treba dodatno raditi, kako bi se mladi ljudi podstaknuli da u većem omjeru participiraju u političkim dešavanjima.

“Gradnja razvijene i uređene države je dugotrajan proces. Na njemu treba raditi i istrajati, te njegovati EU i NATO vrijednosti”, rekao je premijer Forto.

Sastanak je bio prilika da se spomene i pomoć Vlade Norveške, koja je u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), implementirala brojne projekte s ciljem poboljšanja stanja u bh. društvu.

Radio AS