Francuska donirala BiH 117.000 doza Pfizerovih vakcina

Francuska će Bosni i Hercegovini 24. decembra isporučiti 117.000 doza vakcina protiv koronavirusa, čiji je proizvođač Pfizer/BioNTech. Riječ je o doniranim vakcinama.

Kako su saopćili iz Ambasade Francuske, vlada ove države je donaciju vakcina učinila jednim od svojih prioriteta, u znak solidarnosti sa zemljama pogođenim pandemijom i kako bi pomogla da se pokrivenost vakcinacijom širom svijeta ubrza.

Ocijenili su da su odigrali, kako je navedeno, pokretačku ulogu u implementaciji ovog pristupa.

“Tako je Francuska u aprilu ove godine bila prva zemlja koja je dodijelila vakcine u okviru COVAX mehanizma i od tada se obavezala da će donirati 120 miliona doza do kraja prve polovine sljedeće godine, od čega je 67 miliona već ustupljeno COVAX-u. Francuska je tako treća zemlja, nakon Sjedinjenih Američkih Država i Japana, koja je dodijelila najviše doza po količini unutar G7 zemalja”, ukazano je.

Poručeno je da Francuska želi usmjeriti pomoć na, kako je istaknuto, najranjivije zemlje i one s krhkim zdravstvenim sistemima – zbog toga je dodijelila 32 miliona doza afričkim zemljama, uključujući obavezu od 10 miliona doza Afričkoj uniji u korist fonda AVAT.

“Francuska također podržava i zemlje istočne Evrope i Balkana”, ukazano je.

Vakcine koje Francuska donira su one koje, kako je navedeno, istovremeno koristi za svoju kampanju vakcinacije: AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna i Janssen.

“Francuska nastavlja sopstvenu kampanju vakcinacije i istovremeno daje vakcine svojim partnerskim zemljama u duhu solidarnosti i zajedničkog razvoja”, naglašeno je u Ambasadi Francuske.

Francuska je jedna od, kako je istaknuto, prvih država koja je počela davati Pfizerove vakcine.

“S tim u vezi, pozdravljamo slanje 7,2 miliona doza vakcine Pfizer/BioNTech u 17 različitih zemalja u narednim danima, od čega je 2,3 miliona doza već stiglo na teren”, potcrtano je.

Velika većina francuskih donacija prolazi kroz multilateralni kanal COVAX-a kojim upravlja Gavi i koji okuplja nekoliko ključnih partnera kao što je UNICEF, kako bi se omogućila učinkovita i pravedna globalna raspodjela. Osim toga, Francuska je dodijelila i neke bilateralne donacije.

U tom kontekstu, Bosna i Hercegovina će u petak, 24. decembra dobiti isporuku od 117.000 doza Pfizera koje je poslala Francuska, saopćili su iz Ambasade Francuske,

klix.ba

Radio AS