Francuska škola u Sarajevu obilježila 25 godina rada

Francuska škola u Sarajevu (CIFS) danas je obilježila 25 godina rada u Bosni i Hercegovini svečanim programom za djecu i roditelje. 

Ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic izrazila je nadu da će škola biti u mogućnosti postojati i raditi još najmanje 25 godina, jer Francuska ima najbolje obrazovanje na međunarodnom nivou u svijetu.

“Razlog za to je što se djeca u francuskim školama podučavaju pravim vrijednostima”, izjavila je Toudic. 

Precizirala je da je 70 posto učenika CIFS-a iz Bosne i Hercegovine, čiji se roditelji odlučuju za izvrsnost i dobru budućnost svoje djece.

Toudic je pojasnila da škola obuhvata djecu od predškolskog uzrasta do kraja gimnazije koja se školuju po nastavnom planu i programu koji se koristi u Francuskoj, što im omogućava da nastave visokoškolsko obrazovanje u frankofonim zemljama.

Francuska škola u Sarajevu je 1998. počela s radom sa 20 učenika, zahvaljujući nekoliko motivisanih porodica i podršci francuske ambasade.

Danas ima oko 30 nastavnika, uključujući 11 nastavnika iz francuskog Ministarstva obrazovanja, i 280 učenika u dobi od tri do 18 godina, podijeljenih u 19 odjeljenja.

(FENA)

Radio AS