Gavrankapetanović: Povjerenje stanovništva priznanje, ali i izazov za Opću bolnicu i njene uposlenike

Direktor Opće bolnice ‘Abdulah Nakaš‘ Sarajevo Ismet Gavrankapetanović naglasio je da će u godini koja slijedi ta zdravstvena ustanova nastaviti da se razvija i radi još bolje da bi pacijentima pružili najbolju moguću zdravstvenu uslugu te je najavio brojne aktivnosti koje će tome i doprinijeti.

“Bolnica posluje pozitivno, imamo velike planove za narednu godinu. Ovom gradu i ovoj zemlji potreban je segment zdravstvene zaštite koju mi nudimo”, naglasio je to na godišnjoj konferenciji za medije prof. dr. Gavrankapetanović. 

Po njegovim riječima, stanovništvo ima veliko povjerenje u tu bolnicu i njene zaposlenike što je za njih priznanje, ali i izazov da odgovore na ono što se od njih i očekuje.

Kako je istaknuto, kroz specijalističko-konsultativnu službu Opće bolnice realizirano je oko 428.500 pregleda i pruženo oko dva miliona zdravstvenih usluga. Urgentni centar uradio je oko 33.400 pregleda. U MRI (magnetna rezonanca) dijagnostici Opća bolnica uradila je naročiti iskorak, u odnosu na raniji period, te u  ovoj godini bilježi 5.477 pregleda. Veliki iskorak napravljen je i u oblasti gastroenterologije, kao dijelu interne medicine i imaju pacijente iz raznih dijelova BiH.

U ovoj godini zabilježen je veliki protok pacijenata, a uz kvalitetnu uslugu smanjena je dužina trajanja bolničkog liječenja. Urađeno je skoro sedam hiljada operativnih zahvata te niz novih metoda u svim segmentima.

U planovima za period koji slijedi prof. dr. Gavrankapetanović izdvojio je, među ostalim, osnivanje odsjeka za tretman onkoloških pacijenata. Planirano je i formiranje torokalne i neurohirurgije kao i odsjeka za kliničku farmakologiju u okviru specijalističko-konsultativne službe.

Radio AS