Giro di Sarajevo se vraća na ulice glavnog grada nakon dvije godine pauze

Predstavnici organizacije Giro di Sarajevo boravili su prethodnih dana u Ljubljani gdje su učestvovali na najvećoj konferenciji o urbanoj mobilnosti na svijetu pod nazivom Velo-city conference.

Između ostalog, na konferenciji se razgovaralo o promociji biciklizma, modernih biciklističkih rješenja, ali i preispitivanju urbanog prostora, inovacijama, kao i boljoj integraciji biciklista u širi promet.

Tim povodom na konferenciji se obratila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je zajedno s gradonačelnicima Banje Luke, Novog Sada, Ljubljane i Dubrovnika gostovala na glavnoj plenarnoj sesiji gdje se govorilo o promociji Sarajeva kao turističke destinacije, ali i o značaju urbane mobilnosti.

Na kraju, iz udruženja Giro di Sarajevo su najavili kako će se ove godine, prvi put nakon dvije godine pauze, održati i događaj Giro di Sarajevo koji je tradicionalno rezervisan za septembar.

“Gradonačelnica Benjamina Karić je gostovala na glavnoj plenarnoj sesiji. Zajedno sa gradonačelnicima Ljubljane, Banjaluke, Novog Sada i Dubrovnika, govorila je o značaju urbane mobilnosti, budućim planovima razvoja, ali i promociji Sarajeva kao turističke destinacije. Drugi dan je završio biciklijadom ulicama Ljubljane, što nas je jako podsjetilo na naš Giro di Sarajevo, koji će se nakon dvije godine pandemijske pauze ponovo održati prve nedjelje u septembru”, naveli su iz udruženja.

Posljednji Giro di Sarajevo održan je 22. septembra 2019. godine, a na njemu je učestvovalo oko 2.500 biciklista.

Zahvaljujući ovom projektu biciklisti Sarajeva su uspjeli riješiti brojne probleme i prevazići prepreke s kojima su se suočavali, kroz razne inicijative, dopise, lobiranja i direktnu saradnju.

Radio AS