S ciljem promocije Sarajeva, Vlada KS pokriva dio troškova koncerata Stinga i Whitesneakea

Krajem prošle godine Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo zaprimilo je upit firme Starmen Dooel iz Skoplja u vezi sa sufinasiranjem održavanja koncerata u okviru svjetske turneje velikih svjetskih muzičkih imena Stinga i Whitesnakea.

Obzirom da je riječ o velikim svjetskim imenima i da se održavanje koncerta Stinga u Zetri planira kao regionalni događaj u okviru ove velike svjetske turneje, Ministarstvo privrede procijenilo je da bi podrška istom donijela povrat uloženih sredstava, kako kroz ostvarivanje većeg broja noćenja, tako i kroz druge uslužne i ugostiteljske djelatnosti, prodaju suvenira, kao i zastupljenost Sarajeva u svjetskim medijima kroz izvještavanje o održavanju turneje ovog umjetnika svjetske A kategorije.

„Smatramo da nam ovi koncerti mogu donijeti, ne samo trenutnu korist od povećanja broja turista u našem gradu i povećanja prihoda kroz druge uslužno – ugostiteljske djelatnosti, nego i dugoročnu korist koju možemo ostvariti kroz promociju i predstavljanje svjetske turneje ovih muzičara u svjetskim medijima obzirom da će se Sarajevo promovirati kao jedna od lokacija na kojima se održava regionalni koncert u okviru ove turneje i stoga mislimo da je ovo ulaganje investicija koja će se vratiti u iznosu značajnijem od ulaganja obzirom da će velike medijske ekipe iz svijeta pokrivati ovu turneju, pa i koncerte u Sarajevu, pojasnio je ministar privrede KS Adnan Delić.

Naveo je i da će Vlada Kantona Sarajevo pokriti troškove izdavanja dvorana Zetra i Skenderija. za potrebe održavanja ovih koncerata. Obzirom sa su karte rasprodate već u martu kad je planiran prvi termin održavanja koncerta Stinga koji je otkazan zbog pogoršanja epidemiološke situacije, očekuje se veliki broj posjetilaca u Sarajevu početkom oktobra kad je zakazan novi termin održavanja koncerta.

Koncerti su planirani za 19.07.2022. godine u dvorani Skenderija, te 02.10.2022. godine u dvorani Zetra u Sarajevu.

Radio AS