Glasajte za predložene koncepte redizajna ulice Musala

Općina Centar Sarajevo je u saradnji sa UNDP Accelerator Labom, Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Gradom Sarajevo pokrenula inicijativu pod nazivom „Re-imagine my street“ – „Moja mašta za moju ulicu“.

Radi se o prvoj inicijativi ove vrste u Bosni i Hercegovini koja ima za cilj da doprinese inkluzivnoj i održivoj urbanoj transformaciji mikrolokaliteta u ovoj općini, kroz kolektivno dijeljenje ideja za obnovu i unapređenje javnih površina od strane građana, te realiziranje konkretnih akcija za zelenije, živopisnije i za život ugodnije javne prostore u općini Centar Sarajevo.

Nakon konsultativnog događaja „Urban Lab“ organizovanog u ulici Musala, na kojem su građani imali priliku dati svoje prijedloge za njeno uređenje, kao i predložiti ideje za transformaciju, na osnovu dobijenih sugestija građana pripremljena su četiri idejna rješenja.

Ova rješenja sada su dostupna na Platformi za otvorene inovacije i otvorena su za glasanje javnosti na ovoj web stranici.

Sugrađani mogu glasati između predloženih rješenja ostavljanjem ocjene, komentara ili „like“.

Konačni rezultati glasanja i “sviđanja” predloženih rješenja od strane građana biće javno dostupni od 6. januara 2022. godine, do kada je i moguće glasanje. Na osnovu glasova, ideja i sugestija u vezi budućeg izgleda ove ulice, pristupit će se izradi glavnog projekta revitalizacije ovog lokaliteta.

Vaše ideje i vizije će uticati na funkcionalnost ovog javnog prostora, ali i za društveni, fizički, ekološki, ekonomski i kulturni oblik i sadržaj istog, stoga pozivamo naše sugrađane da uzmu učešće u ovom projektu.  

Radio AS