Građani Sarajeva će uskoro u javnom prevozu koristiti beskontaktne karte i aplikacije

Dio modernizacije javnog prevoza u Sarajevu biće i elektronske karte kojima će biti olakšano korištenje ovog oblika prevoza, a koje bi se trebale početi koristiti početkom sljedeće godine. Biće dostupna i aplikacija za javni prevoz.

Riječ je o beskontaktnim kartama koje će biti upotrebljive u vozilima oba preduzeća koja pružaju usluge javnog prevoza. Kartice će se koristiti prilikom ulaska na stajališta, odnosno u sve vrste vozila – prislanjanjem karte na skener.

Među njima će biti i personalizirane karte koje će sadržavati fotografiju i druge potrebne podatke o korisniku javnog prevoza. Razlikovat će se po bojama koja će svaka od njih označavati kategoriju kojoj pripada korisnik javnog prevoza – trenutno su to đaci, studenti, penzioneri, nezaposleni i radnici.

U planu je i izrada aplikacije kojom će se građani informisati, između ostalog, o kretanju vozila, redu vožnje, korištenju kartice, njene nadopune i zamjene.

Više informacija o ovim promjenama trebalo bi biti uskoro poznato, a na priloženoj fotografiji se može vidjeti kako bi jedna od karti trebala izgledati.

klix.ba

Radio AS