Grad Sarajevo izdvojio 100.000 KM za vjerske zajednice i crkve

Grad Sarajevo nastavlja dugogodišnju tradiciju pružanja finansijske podrške vjerskim zajednicama i crkvama.

Danas je u to ime gradonačelnica Benjamina Karić potpisala ugovore o korištenju sredstava iz Budžeta za 2022. godinu u iznosu od 100.000 KM.

Karić ističe da će napori aktuelne administracije uvijek biti usmjereni ka unapređenju saradnje i zajedničkih aktivnosti Grada i nadležnih organa Crkava i vjerskih zajednica u BiH.

“Multikulturalnost je naš način života, a zajedništvo i tolerancija vjekovna tradicija ovog grada. Vaša uloga u njenom očuvanju i upućenosti jednih na druge, od nemjerljivog je značaja. Obaveza svih nivoa vlasti bi trebala biti podrška vašem djelovanju, a samim tim, zaštiti vrijednih objekata našeg bogatog kulturno-historijskog naslijeđa”, kazala je gradonačelnica, te prisutnim zahvalila na promociji i baštinjenju multietničkih vrijednosti Sarajeva.

Ugovori su potpisani sa predstavnicima Jevrejske zajednice BiH, Islamske zajednice u BiH, Studentskog centra IZ u BiH, Srpske pravoslavne crkvene opštine Sarajevo, Srpske pravoslavne crkvene opštine Dolačka, Saborne crkve rođenja Presvete Bogorodice, Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije, Župe Presvetog Trojstva, Župe Sv. Franje Asiškog i Katedrale Srca Isusova.

Radio AS