Građani izabrali budući izgled javnog prostora “Hastahana” u Sarajevu

Javno glasanje kojim je Općina Centar Sarajevo pozvala građanke i građane da izaberu idejno rješenje za budući izgled javnog parka “Hastahana” u Sarajevu zatvoreno je u nedjelju, 15. maja 2022. godine u ponoć.

Koncept sa najvećim brojem osvojenih glasova je “Žalfija: Prostor za ozdravljenje i regeneraciju grada Sarajeva” autora Jose Isturaín i Nadine Sam iz “Isturaín+Sam Architecture” arhitektonskog studija sa sjedištem u Panami.

Podsjećamo, Općina Centar Sarajevo pozvala je 2. maja 2022. godine građane da glasaju za jedno od tri idejna rješenja, izabrana kao najbolje rangirana od strane međunarodnog žirija od ukupno 79 prijava na Međunarodnom pozivu za podnošenje idejnih rješenja: inovacijski izazov Hastahana, koji je organizovao UNDP u saradnji sa Općinom Centar.

Ukupno 977 građana je dalo svoj glas za jedno od tri nagrađena rješenja. Rezultati glasanja građana su sljedeći:

Općina Centar je 13. maja organizovala glasanje na lokaciji parka “Hastahana” za mještane mjesnih zajednica u okruženju javnog parka, koji sami nisu mogli glasati putem digitalne platforme.

Nakon završetka javnog glasanja, otkriveni su i autori tri pobjednička prijedloga, prema izboru međunarodnog žirija.

Prvo mjesto: “Live-Out Architecture”, Sidnej, Australia za prijedlog „Njegovanje javnog života parka „Hastahana“, nagrada: 15.000 KM.

Drugo mjesto: “Isturaín+Sam Architecture”, grad Panama, Panama za prijedlog “Žalfija: Prostor za ozdravljenje i regeneraciju grada Sarajeva” (pobjedničko rješenje po izboru građana), nagrada: 10.000 KM.

Treće mjesto: Selcuk Kismir, m.arch, za prijedlog Park i trg Hastahana, nagrada: 5.000 KM.

Pored nagrada, žiri je dodijelio četiri počasna priznanja, i to za sljedeća rješenja:

  • Eco-Commons Hub “Hastahana Park” – “Projekat V arhitektura” d.o.o. Sarajevo
  • The paper plane – “INK Architects” d.o.o. Almaty, Kazahstan
  • Aesculapius- Kristian Paavilainen, Pyry Kuismin, Vantaa, Finska
  • Hastahana Bridge- “NRA Atelier” d.o.o. Podgorica, Crna Gora

U sljedeće dvije sedmice, UNDP će objaviti svih 79 predloženih koncepata na ovoj digitalnog platformi.

Naredni korak u procesu je izrada detaljnog projektnog zadatka “Žalfija: Prostor za ozdravljenje i regeneraciju grada Sarajeva” čime će općina Centar nastaviti transformaciju ovog javnog prostora vođenog vizijom i željama građana.

Prepoznavajući iskazani interes građana za učešće u (re)dizajniranju javnih prostora, općina Centar namjerava nastaviti primjenu ovakvog inkluzivnog i transparentnog procesa za održivu i “zelenu” regeneraciju ulica, parkova, trgova i drugih javnih površina.

Radio AS