KS: Uskoro počinju pregledi za rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i debelog crijeva

U Kantonu Sarajevo prvi put uskoro počinju preventivni pregledi za rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i debelog crijeva.

Iz Vlade Kantona Sarajevo saopštili su da je primarni cilj resornog ministarstva u ovoj godini podizanje svijesti stanovništva o očuvanju svog zdravlja. To podrazumijeva skori početak, kako je navedeno, prvih preventivnih pregleda po pilot projektu “Rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i kolorektalnog Ca”.

Ukazano je da će se edukativnim kampanjama utjecati na, kako je istaknuto, stvaranje navika za vršenjem redovnih pregleda. Osim toga, bit će sprovedena, kako je naglašeno, sveobuhvatna promotivna kampanja podizanja svijesti o bitnost prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva, s osvrtom na skrining programe prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, raka grlića materice i raka debelog crijeva.

Kantonalno Ministarstvo zdravstva je u tu svrhu raspisalo javni poziv za sufinansiranje sprovođenja preventivnih pregleda, a pravo učešća imaju sve registrovane javne i privatne zdravstvene ustanove, svih nivoa zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo. Dodatne informacije o javnom pozivu zainteresirani mogu pronaći na web stranici Ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo. Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave.

Realizacijom ovog projekta očekuje se da će se pregledati 4.000 građana. Sredstva za ovu namjenu planirana su u ovogodišnjem budžetu Kantona Sarajevo i iznose ukupno 750.000 KM, saopštili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radio AS