Građani u KS će gas platiti 40,2 posto više u odnosu na mart

Sarajevogas je javnosti predočio novi veći cjenovnik za građane nakon što je Vlada FBiH odobrila povećanje cijene gasa od 21,7 posto.

Na internet stranici Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevogas objavljene su nove cijene gasa u svim kategorijama.

Tako će domaćinstva plaćati 0,889 KM po metru kubnom, dok je fakturisana cijena gasa za istu kategoriju 1,040 po metru kubnom, a na sve to treba dodati i PDV u konačnici dobijanja ukupne cijena koju građani vide na računu.

Na sve ovo treba dodati informaciju da Vlada KS više neće vršiti subvenciju ovog energenta.

Nove veće cijene za N1 pojasnio je stručnjak za energetiku i gas Almir Bečarević ujedno i nekadašnji savjetnik generalnog direktora BH-Gasa.

“Ukupno povećanje od oktobra do danas iznosi 56 posto, dok je ono od marta do danas iznosi 40,2 posto”, pojasnio je Bečarević.

Međutim, tu lošim vijestima za građane nema kraja jer Bečarević najavljuje da bi u julu gas trebao u najoptimističnijoj varijanti poskupiti 70 posto a u najošijem scenariju 110 posto.

Da bi građanima bilo najjasnije koliki je to udar na njihove džepove, Bečarević  je to ilustrirao ovako:

“Ako ste u januaru plaćali 300 za stan od 100-120 kvadrata sada u januaru 2023. godine taj iznos će biti  500-600KM”, kaže Bečarević.

U konačnici, Vladi KS za subvencije gasa kako bi cijena za građane bila na nivou oktobra 2021. godine trebala bi, prema Bečarevićevom izračunu, izdvojiti 50-80 miliona KM na godišnjem nivou.

Na sve ovo treba uzeti u obzir i činjenicu da je gas glavni energent i za sarajevske toplane u kojima će zasigurno također doći do poskupljenja usluga.

ba.n1info.com

Radio AS