Gradnja Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi počinje na proljeće 2024. godine

Šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum kazao je da će gradnja Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi početi naredne godine u proljeće i da će realizacija kompletnog projekta trajati oko dvije godine.

To je kazao novinarima tokom završne prezentacije projekta Muzeja Ars Aevi koja je organizirana danas u Vijećnici, a Šešum je dodao da je to prilika za promovisanje Fonda za prikupljanje sredstava namijenjenih realizaciji projekta.

“Trenutno imamo oko 75 posto sredstava za implementaciju projekta. Možemo reći da nas sada ništa ne može zaustaviti nakon 21 godinu borbe”, dodao je.

Šešum je također istakao da je za cijeli projekt, izgradnja objekta, jačanje kapaciteta, restauracija kolekcije i ostalo, potrebno oko 11 miliona eura.

Direktorica Gradskih muzeja u Sarajevu Senka Ibrišimbegović je u okviru prezentacije predstavila knjigu “Umjetnost muzeja” koju je napisala kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja o arhitekturi muzeja suvremene umjetnosti te na koji način oni oblikuju razvoj grada na više nivoa, ne samo urbanizma i arhitekture, već ekonomskog, socijalnog, edukativnog i duhovnog razvoja.

Ibrišimbegović tvrdi da muzeji danas nisu samo sakupljači određenih vrijednosti koje treba da posjetiteljima dočaraju historijske činjenice i vrijednosti. Muzeji savremene umjetnosti su, dodala je, mjesta susreta i učenja.

Također je istakla da je Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, na poziv Federalnog ministarstva kulture i sporta aplicirao na Venecijanske bijenale, najstariju i najprestižniju izložbu savremene umjetnosti na svijetu, i to sa projektom “Gdje smo kod kuće” umjetnice Šejle Kamerić, koji savršeno odgovara temi, a to je “Stranci posvuda”, posvećenoj migracijama i raseljavanju ljudi.

Osnivač i koordinator razvoja Projekta Ars Aevi od 1992. do 2017. godine Enver Hadžiomerspahić izrazio je ponos što je autor ideje, rođene u prvim mjesecima opsade Sarajeva, 1992. godine, da u Sarajevo pozove najpoznatije umjetnike svijeta te da reprezentativnim djelima formiraju kolekciju Muzeja savremene svjetske umjetnosti u Sarajevu.

Također je najavio da će u periodu predstojeće izgradnje Muzeja Ars Aevi napisati monografiju historije Projekta Ars Aevi, koja će ostati vječni svjedok istine puta razvoja Projekta Ars Aevi, i koja će, na dostojanstven način, reći hvala svim sudionicima tog jedinstvenog planetarnog, zagrljaja pozitivnih kreativnih energija.

“Veoma sam ponosan da sam, u protekli četvrt vijeka, od 1992. do 2017. godine, koordinirao proces divne, duge, internacionalne saradnje, u kojem su umjetnički direktori muzeja i centara savremene umjetnosti Evrope organizirali osnivačke izložbe na kojima su pozvani umjetnici predstavili svoja djela darovana Gradu Sarajevu, za Muzej Ars Aevi, u Milanu 1994., Pratu 1996., Ljubljani 1996., Veneciji 1997., Beču 1998., Bolonjanu 2003., Istanbulu 2007., Podgorici 2012., i Sarajevu od 1994. do 2014. godine”, podsjetio je.

Ambasador Italije u BiH Marco di Ruzza istakao je da je Ars Aevi veoma bitan za kulturnu diplomaciju Italije u BiH, prvenstveno jer je  jedan od prvih umjetnika koji je poklonio djelo bio italijanski umjetnik Michelangelo Pistoletto, te zato što je idejni projekt izgradnje zgrade muzeja napravio arhitekt Renzo Piano.

“Ars Aevi nije samo umjetnički projekt, već i projekt pomirenja. Želimo da napravimo prostor koji će biti otvoren svima i koji će biti mjesto susreta inkluzije”, istakao je.

Kolekcija muzeja Ars Aevi broji oko 160 umjetničkih djela, višemilionske vrijednosti, koji su dijelom trenutno smješteni na trećem i četvrtom spratu Vijećnice.

Slavni arhitekta Renzo Piano darovao je Sarajevu arhitektonski projekt Muzeja Ars Aevi, koji je 2000. godine predstavljen u Sarajevu, a 2001. u Veneciji. Planirano je da će zgrada muzeja biti smještena između Zemaljskog muzeja BiH i Historijskog muzeja BiH.

(FENA)

Radio AS