Gradonačelnici Sarajeva, Mostara i Banja Luke sa Baerbock na Baščaršiji

Ministrica vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalena Baerbock sastala se danas u sarajevskoj Vijećnici s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

Ministrica Baerbock potvrdila je da je Njemačka prijatelj Bosne i Hercegovine i da je oduvijek bila među zemljama koje zagovaraju njen put u Evropsku uniju.

Tokom susreta, razmatrane su i opcije za uspostavljanjem veza Sarajeva sa njemačkim glavnim gradom Berlinom, koje bi diplomatijom gradova dodatno osnažila odnose dviju zemalja.

Gradonačelnica Karić istakla je da je ohrabrena vrlo sadržajnim razgovorom koji je danas u Vijećnici vodila sa ministricom Baerbock.

“Razgovarali smo o turbulentnim političkim vremenima u našoj zemlji koji zahtijevaju krajnje odgovornu i transparentnu vlast, novu mladu generaciju političara koji moraju biti aktivni nosioci promjena u BiH”, istakla je Karić. 

Povodom posjete šefice njemačke diplomatije Annalene Baerbock u Sarajevo su danas stigli i gradonačelnici Banje Luke i Mostara Draško Stanivuković i Mario Kordić.

Oni su u društvu kolegice gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i njemačke ministrice prošetali starogradskim ulicama Sarajeva te posjetili vjerske objekte i zanatske radnje na Baščaršiji kao i Galeriju 11/07/95 (Muzej Srebrenice).

Baerbock je na poklon dobila fildžane i džezvu za kafu, a interesantno, nekoliko puta je zastala i porazgovarala s građanima.

Šefica njemačke diplomatije je danas u više navrata poručila da Njemačka podržava suverenu i nezavisnu BiH, u okviru njenih granica, te da će Berlin dati punu podršku na njenom evropskom putu, ali i zaštititi BiH i njene građane od onih koji podrivaju zemlju i žele je podijeliti.

Također je istakla punu podršku OHR-u i visokom predstavniku Christianu Schmidtu te poručila da izbori trebaju biti održani u oktobru ove godine.

U svojoj prvoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini Baerbock se danas sastala s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, članovima Predsjedništva BiH, a zatim je posjetila Parlamentarnu skupštinu BiH i OHR, gdje je razgovarala s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Nakon toga je razgovarala s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić u Vijećnici, nakon čega su se skupa zaputile u laganu šetnju Baščaršijom. Time će biti završena cjelodnevna posjeta njemačke ministrice našoj zemlji.

U nastavku balkanske turnere Baerbock putuje u Beograd i Prištinu.

FENA/Klix.ba

Radio AS