Hadžiahmetović posjetio “Pokop”, najavljena gradnja centralne mrtvačnice

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović sa saradnicima je posjetio KJKP “Pokop”.

Tom prilikom održao je sastanak s upravom preduzeća, koju je predvodio generalni direktor Samir Kurtanović. On je goste upoznao sa trenutnim stanjem u preduzeću, urađenim i projektima koji su u fazi realizacije, te onima koje preduzeće ima u planu.

Ministar je naglasio da će Ministarstvo podržati sve projekte “Pokopa” koji se odnose na širenje i održavanje postojeće grobljanske infrastrukture.

Poseban akcent bio je na dogovoru o izgradnji mrtvačnice/prosekture koja je Sarajevu neophodna. Izgradnju će finansirati “Pokop” u saradnji sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Radi se o modernoj i svrsishodnoj gradskoj mrtvačnici sa svim neophodnim prostorima i opremom, koje će odgovoriti svim potrebama.

Kako je istaknuto na sastanku, protekli period pokazao je koliko je ovakav projekt od značaja za društvo, kako bi se u slučaju većih nesreća ili zaraznih bolesti na što bolji način očuvalo javno zdravlje.

Istaknuto je da bi izgradnjom centralne mrtvačnice bilo omogućeno 24-satno preuzimanje i zbrinjavanje preminulih osoba na adekvatan način.

U ovom trenutku niti jedna mrtvačnica na prostoru Kantona Sarajevo nema uvjete za zbrinjavanje većeg broja preminulih lica, te je planirani objekt od iznimno velikog značaja za Kanton, zbog čega je shvaćen kao prioritetan.

Radio AS