Gradsko vijeće donijelo konačnu odluku, Sarajevo odustaje od kupovine lokomotive iz Zavidovića

Gradsko vijeće Grada Sarajevo usvojilo je na današnjoj sjednici prijedlog gradonačelnice Benjamine Karić da se odustane od kupovine parne mašine “Kusače” iz Zavidovića zbog velikog nezadovoljstva građana ovog mjesta odlukom da se lokomotiva prebaci u Sarajevo.

U objašnjenju na današnjoj sjednici, Karić je naglasila kako je među građanima Zavidovića vladalo veliko nezadovoljstvo zbog prvobitne odluke Grada Sarajeva.

“Vjerujem da ste upoznati s negodovanjem građana Zavidovića. Uvažavajući potrebe građana i privrženost da očuvaju lokomotivu kao dio identiteta, obustavila sam započete postupke i predložila odluki na način kako je u prijedlogu navedeno”, rekla je Karić.

Također, naglasila je kako Grad Sarajevo neće odustati od kupovine adekvatne lokomotive za Bistričku stanicu.

“Nećemo odustati od namjere da se za Bistričku stanicu nabavi adekvatna lokomotiva, i mi radimo na tome”, poručila je gradonačelnica.

Odluka o odustajanju od kupovine usvojena je s 19 glasova za.

Podsjetimo, gradonačelnica se povodom nezadovoljstva građana Zavidovića oglasila još sredinom oktobra te je naglasila kako Sarajevo nikada neće biti grad koji otima od drugih.

“Naše i vaše Sarajevo nije bio i nikada neće biti grad koji uzima i otima, nego grad koji dijeli i daje. Bili bismo počašćeni da sa vama podijelimo divan djelić historije vašeg grada, ali potpuno razumijemo vašu privrženost i potrebu da lokomotivu sačuvate kao dio identiteta svog grada. Iz istog poriva smo i sami renovirali Bistričku stanicu i iz istog razloga uz nju želimo vidjeti i popularnog “Ćiru”. Svakako, ni na koji način ne insistiramo da to bude baš vaša lokomotiva”, rekla je Karić.

Prodaja parne lokomotive “Kusače” traje godinama, a nadležni ističu da nisu znali gdje se objavljuju obavijesti o prodaji imovine Krivaje te da zbog toga nisu mogli na vrijeme reagovati. Sada kada Kusače trebaju napustiti Zavidoviće, saznala se informacija o njenoj prodaji protiv koje su, kako je danas rečeno i vlast i narod.

“Smatramo da je grad oštećen. Poduzelli smo sve mjere i radnje, pravne, upoznali smo stečajnog sudiju pisanim dopisom danas, razgovarali smo s Benjaminom Karić da ipak ovo ostane u fer i korektnom odnosu i da ne preduzimaju dalje radnje, kako bismo zadržali dobre odnose i ćiro ostao u Zavidovićima”, kazao je načelnik Zavidovića Hašim Mujaković.

Radio AS