Mijenja se lokacija za spomenik kralju Tvrtku: Predložen trg ispred Parlamenta BiH

Gradsko vijeće Grada Sarajeva na današnjoj sjednici raspravljalo je o odluci koja se odnosi na promjenu lokacije spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prema prvobitnoj odluci, ovaj spomenik trebao je biti postavljen u parku iza zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, međutim Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dala je negativno mišljenje za ovu lokaciju.

“U dostavljenom mišljenju navedeno je da idejno rješenje nije u skladu s Odlukom proglašenju historijskog urbanog pejzaža Sarajeva”, objasnili su.

Zbog toga, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je predložila novu lokaciju za spomenik, tačnije mjesto pored srednjovjekovnog stećka koji se nalazi ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Spomenik se podiže na zemljištu k.č. 1086/2 KO Sarajevo VII, lokalitet pored replike srednjovjekovnog stećka, a prema idejnom rješenju koji je sastavni dio ove Odluke”, navodi se u odluci.

Na današnjoj sjednici, Karić je objasnila kako je gradu za ovu lokaciju potrebna samo dozvola Općine Centar.

“Za svaki spomenik koji odlučimo podići, nama trebaju saglasnosti. Nekada samo od općine, a nekada je potrebna i saglasnost Federalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika. Za podizanje spomenika na ovoj lokaciji, Gradu je potrebna urbanistička i građevinska dozvola Općine Centar”, pojasnila je gradonačelnica.

Nakon rasprave, vijećnici su pristupili glasanju te su sa 19 glasova za potvrdili odluku gradonačelnice o izmjeni lokacije. Prema zakonu, Grad Sarajevo će organizovati javnu raspravu u trajanju od 10 dana gdje će građani imati priliku da osim navedene lokacije predlože i neku drugu koja bi eventualno Grad mogao razmotriti.

Radio AS