Gradsko vijeće Sarajeva predložilo deklaraciju o Milanoviću: Neka ne dolazi dok ne promijeni stav

Gradsko vijeće Grada Sarajeva u srijedu će održati 19. redovnu sjednicu na kojoj bi se između ostalog trebalo razgovarati i o prijedlogu Deklaracije o osudi stavova predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema BiH.

Prema onome što se može iščitati iz Deklaracije, Grad Sarajevo osuđuje većinu Milanovićevih izjava, a koje se odnose na BiH, te ih smatra neodmjerenim i štetnim za odnose dvije prijateljske države.

“Ponašanje gospodina Milanovića nije državničko niti primjereno predsjedniku jedne evropske države. Izražavamo pošotovanje prema časnoj i odgovornoj funkciji predsjednika Republike Hrvatske, ali ne možemo to poštovanje izjaviti prema gospodinu Milanoviću, radi njegovih uvredljivih i nediplomatskih izjava prema BiH”, stoji u dijelu dokumenta.

Također, navodi se kako izjave Milanovića neće ništa dobro donijeti ni Hrvatskoj, a ni BiH, niti na bilo koji način doprinijeti regionalnoj stabilnosti i saradnji.

“Sarajevo, glavni grad BiH, otvoren je za sve ljude dobre volje, ali ne i za one koji vrijeđaju i rade štetu. Zato pozivamo Milanovića da promijeni svoje uvredljivo ponašanje prema Bosni i Hercegovini. Do tada, neka ne dolazi u Sarajevo, glavni grad BiH, jer neće biti poželjan. Nadamo se da će se Milanović sabrati i promijeniti svoje ponašanje”, stoji u Deklaraciji koju Gradsko vijeće tek treba usvojiti.

Na kraju, navedeno je kako će o stavu Grada Sarajeva biti obaviješteni svi.

“Do tada, niko od od zvaničnih organa Grada Sarajeva neće biti njegov domaćin u bilo kojoj od protokolarnih, pa ni drugih aktivnosti, a što je inače uobičajena praksa prilikom posjeta šefova država i drugih visokih zvanica iz EU i svijeta. O ovom stavu Gradskog vijeća Grada Sarajeva bit će obaviješteni državni organi BiH kao i Ambasada Republike Hrvatske u Sarajevu. Naglašavamo da će građanke i građani Hrvatske uvijek biti rado viđeni i dobrodošli gosti u Sarajevu, kao i do sada”, zaključili su u Deklaraciji.

Radio AS