Ovogodišnja “Dječija nedjelja” u Sarajevu u znaku podrške djeci koja boluju od malignih bolesti

U Kantonu Sarajevo zvanično je otvorena “Dječija nedjelja” koja je ove godine u znaku podrške djeci koja boluju od malignih bolesti.

“‘Dječija nedjelja’ se realizuje na području Kantona Sarajevo od 03. do 09. oktobra, s ciljem podrške djeci koja boluju od malignih bolesti, pod sloganom ‘Sretan možeš biti svijete, samo ako je zdravo i sretno dijete’. Naše misli i želje za ozdravljenjem su posebno sa ovom djecom”, istakla je ovim povodom ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivana Prvulović.

Kako je navela ministrica, podrška djeci koja boluju od maligne bolesti će se pružiti u vidu novčane podrške. Ministarstvo će dodijeliti po 700 KM za 37 djece sa područja Kantona Sarajevo, čiji su se roditelji, staratelji ili usvojitelji prijavili na javni poziv za obilježavanje “Dječije nedjelje”.

Ova manifestacija se obilježava svake godine u oktobru, s ciljem promocije prava djeteta i poboljšanja društvene brige za djecu.

Ministrica Prvulović je naglasila kako je obilježavanje “Dječije nedjelje” prilika da se ukaže na obavezu poštivanja prava i sloboda utvrdjenih Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, kao što su pravo na život, pravo na slobodu izražavanja, slobodu misli, savjesti i religije, pravo na najviši standard zdravlja, pravo na obrazovanje.

Posebno je važno podsjetiti da su se ratificiranjem Konvencije države potpisnice obavezale preduzeti sve odgovarajuće zakonske, upravne, društvene i obrazovne mjere da bi se dijete zaštitilo od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, povrede ili zlostavljanja, zanemarivanja ili nemarnog postupka, zloupotrebe ili eksploatacije, uključujući i seksualno zlostavljanje.

Konvencijom o pravima djeteta se svakom djetetu priznaje pravo na prednosti socijalne sigurnosti i životni standard koji odgovara njegovom fizičkom, mentalnom, duhovnom, moralnom i društvenom razvitku, koji je primarno obaveza roditelja u okviru njihovih sposobnosti i finansijskih mogućnosti, te da dijete ima pravo na odmor i slobodno vrijeme, na igru i rekreaciju koji odgovaraju starosti djeteta i na slobodno učešće u kulturnom životu i umjetnostima i pravo da bude zaštićeno od ekonomske eksploatacije.

Radio AS