Gripa sve više uzima maha: Čekaonice u domovima zdravlja pune

Evidentan je porast broja odraslih osoba, ali i djece, koji zbog simptoma respiratornih infekcija ovih dana u velikom broju traže pomoć ljekara u domovima zdravlja Kantona Sarajevo.

Posljedica je to dijela sezonske gripe, još uvijek aktuelnog koronavirusa, ali i kvalitete vazduha kojeg su građani primorani da udišu u zimskim mjesecima.

Ljekari u domovima zdravlja stoga imaju pune ruke posla, no olakšavajuća okolnost je ta što težih oblika gotovo da nema, o čemu smo i prije pisali.

U JU Dom zdravlja KS kažu kako je za povećan priliv pacijenata najvećim dijelom kriva sezonska gripa, čiji se vrhunac očekuje tek krajem februara.

“Naši procenti govore da je 80 posto slučajeva povezano sa aktuelnom sezonskom gripom. Bilježimo pojačan pritisak na sve naše odjele, ali to nije nešto se nismo očekivali. Ono što je također pogodovalo širenju virusa su svakako i neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine”, pojašnjava glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Arman Šarkić.

“Još jednom apelujem na sve naše sugrađane da se vakcinišu, jer je to najbolja prevencija za ‘kraken’, ali i sve ostale sojeve koronavirusa koji je očigledno još među nama. Ono što je olakšavajuća okolnost je da među pacijentima nema težih slučajeva i većinom ih šaljemo na kućna liječenja”, dodao je.

Mišljenje smo potražili i od infektologa Opće bolnice, doktora Ednana Drljevića koji podsjeća da mjere protiv širenja COVID-a više ne postoje.

“Imamo situaciju da prvi put nakon tri godine od početka pandemije skoro da i ne postoje mjere protiv širenja koronavirusa, pa je fokus prebačen na sezonsku gripu. Ponovo se ‘vratio’ virus obične preglade, gnojne upale grla, šarlah i druga respiratorna oboljenja, a način njegovog sprečavanja isti je kao i kod COVID-a”, rekao je.

Klix.ba

Radio AS