Gostovanje u NPS: Uživajte u komediji “Čaruga” dramskog ansambla HNK Osijek

U ponedjeljak, 16. 1. 2023. godine sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta bit će izvedena komedija HNK Osijek “Čaruga” autora Ivana Kušana, a u režiji Borisa Svrtana.

“Devet briljantnih karaktera dramaturški genijalno isprepletenih u ovoj komediji s pjevanjem i pucanjem toliko su prepoznatljivi i krvavi ispod kože da im ne možemo odoljeti. Svaki od njih je predstavnik jednog segmenta društva te nepogrešivi paradigmatski odraz ukupnih naših mentaliteta, tako da iz njihovih akcija jasno iščitavamo tko smo zapravo mi sami, a tu spoznaju prati nezaustavljiv smijeh naše vlastite svijesti i savjesti. Kušan je molijerovskom komediografskom ozbiljnošću donio te likove pred nas i omogućio nam da se smijemo vlastitom licu u ogledalu, jer mi i danas itekako živimo Čarugino vrijeme i čini se da nema nade da ćemo ga ikad prevladati. Preostaje nam jedino da se tome od srca smijemo.

Tu se krije velika piščeva metafora i tako ova vesela komedija postaje gorko upozorenje svima nama koji sliježemo ramenima i spremni smo u svakom trenutku i situaciji ismijavati vlastitu nemoć da išta promijenimo u ovom našem duboko korumpiranom društvu. Naša sposobnost da sve izokrenemo na šalu te u narodu stoljećima ukorijenjena žilava rezignacija i samoironija postaje tako naša obrana. Komedija Ivana Kušana Čaruga nedvojbeno spada u nekoliko najboljih djela ikad napisanih u hrvatskoj komediografskoj literaturi. Kao što Dubrovnik ima Marina Držića, Zagreb Tituša Brezovačkog, a od suvremenih komediografa Split Miljenka Smoju, Šibenik Ivu Brešana te Podravina Mladena Kerstnera, tako i Slavonija u Čarugi ima Ivu Kušana.” – Boris Svrtan

U predstavi igraju: Aljoša Čepl, Miroslav Čabraja, Antonia Mrkonić, Matija Kačan, Antonio Jakupčević, Matea Grabić Ćaćić, Duško Modrinić, Ivan Ćaćić, Mario Rade i Vjekoslav Janković. Scenografska i kostimografska rješenja uradila je Jasmina Pacek.

Jovo Stanisavljević – Čaruga

Stanisavljević poznatiji pod nadimkom Čaruga, koji se tijekom razbojničke karijere predstavljao i kao Nikola Drezgić i kao Mile Barić, počinio je 28 zlodjela, u pljačkama si prisvojio ukupno 331130 jugoslavenskih dinara, 492645 austrougarskih kruna i 338 američkih dolara, što je u kaosu tranzicijskog društva i opće hajdučije ljudima valjda bacilo pijesak u oči te čovjeka koji je ubio 15 ljudi pretvorilo u „onog“ Robina koji je pljačkao bogate kako bi udijelio siromašnima.

No, postoji „kvaka“: Čaruga nije dijelio siromašnima, nego je ostavljao sebi. Prvotni zelenokaderaški zanos navodne borbe protiv kapitalizma kod Čaruge neupitno, 1920., prerasta u čisti razbojnički nagon u trenutku kad staje na čelo razbojničke skupine Kolo gorskih tića zbog koje u Slavoniji četiri godine traje izvanredno stanje. Za mnoge romantičarski, Čaruga ljubuje sa stotinama žena i sveudilj širi sifilis, ali i ubija, svirepo i bez milosti. Pritom znalački bdije nad vlastitim PR-om. Majstor je oblikovanja javnog mnijenja. Sam stvara vlastiti mit o samome sebi. Čaruga je bio i ostao paradigma i uzor mafijašima koji su se na ovim, našim prostorima pojavili devedesetih godina prošlog stoljeća. Izrežirao je i vlastito pogubljenje koje se ispred 3.000 promatrača odvijalo kao reality-show.

Radno vrijeme blagajne NPS je svakim radnim danom od 9 do 15 sati. Na dan izvođenja predstave radi u dva termina: od 9 do 11:30 i od 15:30 od 19:30.

Radio AS